Politic

PL continuă depistarea fraudării alegerilor din aprilie 2009

Partidul Liberal (PL) spune că a depistat mai bine de 15 metode de fraudare a alegerilor, aplicate la scrutinul din 5 aprilie 2009.
Info-Prim Neo, 16 iunie 2009, 17:28

2009-06-16/13:50/ Chisinau (IPN) Unele dintre probe au fost prezentate într-o conferinţă de presă marţi, 16 iunie. Acestea vor fi prezentate Procuraturii mun. Chişinău şi procuraturilor raionale, transmite Info-Prim Neo.

„În anul 2009 pe listele electorale au fost incluse cu 408 mii persoane mai mult decât la alegerile locale din 2007. CEC ne-a explicat că acesta este numărul de cetăţeni născuţi în anii 1990-1991, care în 2009 au obţinut dreptul la vot. Statistica însă ne arată că în anul 1990 s-au născut peste 90 mii de persoane, iar în 1991 – circa 60 mii. Cifra de 408 mii a fost inclusă pentru a obţine voturile în favoarea Partidului Comuniştilor (PCRM)”, a explicat Mihai Ghimpu, liderul PL.

O altă metodă de fraudare depistată de PL este multipla votare. „Verificând 100 secţii de votare din mun. Chişinău, am de pistat 2000 de cazuri când unii cetăţeni au votat de două, trei, chiar şi patru ori”, a mai spus Ghimpu.

„Prin intermediul unui program am depistat că o persoană a votat concomitent la trei secţii de votare din ţară: de două ori în Chişinău şi odată la Floreşti, cu acelaşi buletin”, a menţionat Ghimpu. Potrivit lui, multipla votare a fost posibilă în centrele raionale, mun. Bălţi şi mun. Chişinău, pentru că în sate locuitorii se cunosc.

Oleg Bodrug, deputat PL, a menţionat că în multe secţii au votat persoane fără acte de identitate, iar la alte secţii au fost falsificate în masă semnăturile.

„Pentru fiecare cauză vom face demers. Acestea vor fi înaintate mai întâi procurorului mun. Chşinău, după care şi celor din raioane. Este vorba despre o răspundere penală din parte falsificatorilor”, a spus Bodrug.

Mihai Ghimpu a spus că este sigur că aceste metode urmează să fie utilizate şi în alegerile parlamentare a nticipate din 29 iulie. „Vom avea trei membri din partea opoziţiei la CEC, vom încerca să fim atenţi şi să depistăm orice tentativă de fraudare”, a spus Ghimpu. „Dacă nu ar fi fost alegerile anticipate, am fi înaintat probele acestea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar mai aşteptăm”, a pus Ghimpu.

„Stabilirea datei alegerilor într-o zi de lucru este un mare minus. Nu vor putea vota, îndeosebi cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare. Sperăm că statele în care se află ei, vor înţelege că vrem să scăpăm de comunişti şi le vor permite să meargă la vot”, a spus Ghimpu. „Comuniştii niciodată nu s-au gândit la binele alegătorului, ei văd de aici încă o posibilitate ce le convine lor. Urmează să depistăm această mişcare a lor”, a menţionat liderul PL.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 29 iulie, într-o zi de miercuri.

T