Politic

Funcţia de preşedinte al UCM este vacantă

Vasile Tarlev nu mai este preşedintele Uniunii Centriste din Moldova (UCM). Curtea Supremă de Justiţie a invalidat Congresul UCM din decembrie 2008, la care Tarlev a fost ales liderul formaţiunii.
Info-Prim Neo, 18 iunie 2009, 15:28

2009-06-18/15:16/ Chisinau (IPN) Tarlev va figura, totuşi, pe lista electorală a UCM, a anunţat joi, 18 iunie, într-o conferinţă de presă vicepreşedintele partidului, Mihai Petrache.

UCM va merge singură în alegerile parlamentare anticipate. Este o decizie a partidului, după ce negocierile cu alte formaţiuni politice au eşuat, transmite Info-Prim Neo.

„Am negociat cu mai multe partide, printre care PDM, PLDM, PSD, PPR, dar am înţeles că lozinca dominantă a zilei este: care mariaje politice de conjunctură ar putea acumula mai multe puncte în viitoarea concurenţă electorală, ignorând mesajul către alegători”, a declarat Mihai Petrache.

„Am sperat mai mult la un dialog cu PDM, dar odată ce a apărut factorul „Lupu”, negocierile cu noi au fost întrerupte”, a menţionat Petrache.

„Rămânerea la putere a extremelor comuniste şi liberale va dezmembra ţara. Este destul câmp politic pe eşichierul de centru-stânga şi trebui să acţionăm”, a spus Ion Mereuţă, vicepreşedintele UCM.

Liderii UCM au prezentat şi un program de acţiuni al formaţiunii. Principalele aspecte sunt reintegrarea teritorială a ţării prin instituirea federaţiei asimetrice - „Republica Federativă Moldova”, demilitarizarea totală a R. Moldova şi defăşurarea concomitentă a referendumului constituţional. „Este necesar un referendum pentru a stabili denumirea limbii de stat – limbă moldovenească sau limbă română şi a statului constituţional al limbii ruse – limbă de comunicare interetnică sau limbă de stat”, a precizat Petrache.

În alegerile parlamentare din 5 aprilie, UCM a obţinut 2,75% din votul alegătorilor şi nu a trecut pragul electoral.

T