Politic

PL, PLDM şi AMN au constituit Consiliul Politic pentru Dialog şi Cooperare

Luni Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) au constituit Consiliul politic pentru dialog şi cooperare.
Jurnal de Chişinău, 22 iunie 2009, 16:21

Chişinău, 22 iunie ( INFOTAG ).Serafim Urechean, liderul AMN, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că acest Consiliu va permite opoziţiei să-şi coordoneze toate acţiunile pe durata electoralei şi chiar după aceasta pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte.


"Este o continuare a eforturilor noastre de a ne coordona acţiunile şi acest lucru se încadrează în mesajul pe care l-am promovat pînă în prezent", a spus el.

În opinia sa, prin crearea acestui Consiliu "opoziţia a transmis un mesaj clar societăţii privind solidarizarea sa".

Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că crearea acestui Consiliu "este în conformitate cu angajamentele pe care cele trei partide şi le-au asumat în faţa alegătorilor".

El a amintit că acum un an PLDM a venit cu o iniţiativă de acest gen, dar atunci nu s-a ajuns pînă la crearea Consiliului.

"Este bine că acum facem acest lucru. E o dovadă a maturităţii politice la care au ajuns partidele de opoziţie", a spus liderul PLDM.

Mihai Ghimpu, liderul PL, a menţionat că acest Consiliu pune bazele unei guvernări democratice comune a celor trei partide după alegeri.

"Unitatea noastră trebuie să asigure realizarea visului majorităţii populaţiei Republicii Moldova - integrarea în Uniunea Europeană", a menţionat el.

Liderii celor trei partide de opoziţie au spus că Consiliul rămîne deschis pentru cooperare cu alte formaţiuni politice, dar va fi atent cine şi cu ce interese va veni.

Ei au comunicat că Consiliul va avea un secretar executiv care-i va coordona activităţile. În această funcţie a fost numit prim-vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă.

Solicitat de reporterul INFOTAG, Veaceslav Untilă a declarat că Consiliul se va întruni periodic în componenţa a nouă membri (cîte trei reprezentanţi ai fiecărui partid), va lua în discuţie problemele ce vor apărea, va veghea ca scrutinul să fie unul liber şi independent.

"Este un mare pas înainte nu numai pentru opoziţie, ci, într-o măsură oarecare, şi pentru democraţia din Republica Moldova. Or, noi vom veghea în comun ca voinţa poporului să fie respectată, să nu se admită trucări şi falsuri, iar puterea să fie cu adevărat reprezentativă", a declarat Veaceslav Untilă.

...ACUZĂ PCRM CĂ SUMBINEAZĂ STATALITATEA REPUBLICII MOLDOVA...

Chişinău, 22 iunie ( INFOTAG ). Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) resping categoric acuzaţiile guvernării precum că opoziţia ar submina statalitatea Republicii Moldova şi declară că, din contra, PCRM face acest lucru.

Luni, în cadrul conferinţei de presă la agenţia INFOTAG, liderii celor trei partide au menţionat că reprezentanţii PCRM, inclusiv preşedintele Vladimir Voronin, aduc acuzaţii în acest sens opoziţiei cu diferite ocazii.

Serafim Urechean, liderul AMN, a declarat că "statalitatea este distrusă de PCRM şi personal de Vladimir Voronin".

"Cînd eu şi cu Ghimpu (liderul PL - "I") votam în 1991 independenţa Republicii Moldova, Voronin umbla prin tufari pe sub Moscova, iar Roşca (liderul PPCD - "I") - pe cealaltă parte de Carpaţi ca să nu facă armată. Şi acum noi sîntem acuzaţi că am distruge statalitatea!", a declarat el.

Mihai Ghimpu a spus că comuniştii în opt ani de guvernare au distrus tot ce înseamnă stat de drept, democraţie, independenţa justiţiei şi a presei etc.

"Noi am votat independenţa şi am contribuit la edificarea statalităţii Republicii Moldova. Dacă nu greşesc, nici un deputat comunist nu a votat pentru independenţa Moldovei", a declarat el.

Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că "Voronin înţelege că statul este el, iar cine e împotriva lui este şi împotriva statalităţii RM".

"În opt ani Voronin şi PCRM au luptat împotriva statului Republica Moldova, au divizat permanent societatea pentru a ascunde incapacitatea de a soluţiona gravele probleme social-economice. Aşa se procedează şi acum cînd se vine cu declaraţii precum că opoziţia ar pune în pericol statalitatea Moldovei", a declarat el.

...ŞI CONSIDERĂ CĂ ESTE O GREŞEALĂ FAPTUL CĂ PREŞEDINTELE VLADIMIR VORONIN CERE AJUTOR FINANCIAR RUSIEI

Chişinău, 22 iunie ( INFOTAG ). Opoziţia parlamentară consideră o greşeală faptul că preşedintele Vladimir Voronin s-a deplasat la Moscova pentru a cere ajutor financiar Rusiei.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că "acum Voronin se lansează într-o aventură, va lua bani de la ruşi, iar în toamnă, cînd va trebui de negociat cu FMI, vor fi probleme din această cauză".

Serafim Urechean, liderul AMN, a declarat că acum Vladimir Voronin a schimbat strategia.

"Acum Voronin a terminat-o cu umblatul după markovkă prin Evropa. După ce FMI i-a spus "Bye" pentru că nu şi-a onorat angajamentele, a plecat după marcovkă la Moscova", a spus el.

Vlad Filat a declarat că toată vina pentru acutizarea situaţiei economice, inclusiv pentru falimentul Investprivatbank, revine comuniştilor, care au negat faptul că se apropia criza şi au ignorat propunerile opoziţiei de diminuare a efectelor acesteia.

În context, liderul PLDM a amintit măsurile suplimentare pe care le-a propus pentru asigurarea unei siguranţe mai mari a deponenţilor persoane fizice.

"S-a negat problema şi astfel oamenii au fost încurajaţi să depună şi în continuare bani într-o bancă ca Investprivatbank, care încă acum cîteva luni era falimentară", a declarat Vlad Filat.

La rândul, său, liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că „prin acţiunie sale, PCRM a segregat societatea în ultimii 8 ani de guvernare, separând în mod special cetăţenii pe diferite criterii”.

„Rareori citesc interviurile lui Mark Tkaciuk, pe care le acordă Voronin presei, dar în cel din urmă se vede clar chemarea directă la război civil”, a mai adăugat Filat.

Amintim că în interviul acordat agenţiei ruse de presă, preşedintele Voronin a acuzat din nou opoziţia de la Chişinău de organizarea evenimentelor din 7 aprilie, precum şi autorităţile de la Bucureşti în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii R.Moldova, care în opinia lui, constituie un pericol grav pentru R.Moldova şi stabilitatea regională. În acelaşi interviu, Voronin a acuzat UE de ridicarea unei cortine de fier dintre R.Moldova şi UE, de-a lungul fontierei româno-moldovene.

 

 

T