Politic

Depuneri de flori cu ocazia aniversării a 19-a de la semnarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova

Două partide politice au depus marţi dimineaţa, 23 iunie, flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din capitală. Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) au marcat astfel împlinirea a 19 ani de la semnarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova.
Info-Prim Neo, 23 iunie 2009, 12:24

2009-06-23/11:48/ Chisinau (IPN) Reprezentanţii celor două formaţiuni au depus flori separat, transmite Info-Prim Neo.

Primii au venit la monument reprezentanţii AMN, delegaţia fiind condusă de liderul Serafim Urecheanu. Acesta a spus presei că „aceasta este cea mai însemnată zi în istoria modernă a RM”. „Suveranitatea şi independenţa sunt cei doi piloni ai statalităţii noastre”, a precizat liderul AMN. De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că RM este şi va fi un stat indivizibil şi a spus că „va lupta întotdeauna pentru acest lucru”.

Fostul ministru de interne, Victor Catan, care este şi preşedintele Asociaţiei internaţi onale a ofiţerilor organelor de drept, a spus că votarea suveranităţii „ a fost un act de mare curaj înfăptuit de către deputaţii din primul Parlament al RM”. El a mai spus că s-a numărat printre ofiţerii care au apărat suveranitatea RM cu arma în mâini, în războiul de pe Nistru.

După 20 de minute a venit să depună flori şi PPCD. Liderul formaţiunii, Iurie Roşca a spus că „acum 19 ani se punea temelia statului Republica Moldova”. „A fost o zi frumoasă, plină de entuziasm şi emoţii. Ca şi ziua de azi”, a spus Roşca, precizând că între timp a crescut o nouă generaţie de tineri, care la momentul semnării Declaraţiei „veneau în Piaţă (Piaţa Marii Adunări Naţionale, n.r.), de mână cu părinţii, iar acum sunt la rândul lor oameni cu putere de decizie”.

Genadie Vaculovschi, primul pe lista electorală a PPCD pentru alegerile din 29 iulie, a spus că semnarea Declaraţiei de Suveranitate a furnizat o serie de repere ju ridice şi politice, care sunt respectate şi azi pe teritoriul RM, cu excepţia părţii controlate de autorităţile din stânga Nistrului.

Declaraţia de Suveranitate a fost semnată de către deputaţii din primul Parlament al Moldovei la 23 iunie 1990. Atunci s-a pus baza statului RM.

T