Politic

Preşedintele Voronin foloseşte limbaj indecent vorbind despre opoziţie şi FMI

„Lui Chirtoacă trebuie sa i se deschidă şliţul şi să i se introducă un şobolan. Oricum e holtei", a spus preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, fiind întrebat despre problema câinilor şi a şobolanilor din Chişinău.
Info-Prim Neo, 24 iunie 2009, 17:12

Chisinau (IPN) „Lui Chirtoacă trebuie sa i se deschidă şliţul şi să i se introducă un şobolan. Oricum e holtei", a spus preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, fiind întrebat despre problema câinilor şi a şobolanilor din Chişinău. Liderul PCRM a susţinut o conferinţă de presă miercuri, 24 iunie, intitulând-o: „Alegerile parlamentare anticipate şi statalitatea moldovenească”, transmite Info-Prim Neo.

Comentând refuzul partidelor de opoziţie de a participa la alegerea preşedintelui, Vladimir Voronin a spus că erau cel puţin 9 parlamentari care ar fi dorit să voteze: „Urechean era de acord, dar se ascundea prin cerdacuri. A doua zi parcă era alt om, închidea telefoanele. La ei a fost un fel de "baie armenească", cine primul va ridica săpunul de pe podea".

Despre îngheţarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, preşedintele a regretat: „S-au dus ca o femeie de la bărbatul care a făcut ceva rău”. El a spus că reprezentanţii FMI au procedat la fel şi în 2001, când PCRM a venit la putere, „dar s-au întors peste patru ani, uimindu-se de succesele noastre”. „Am reuşit pentru că nu aţi fost voi aici”, a spus şeful statului despre FMI.

Voronin a mai spus că alegerile anticipate sunt un „plebiscit în problema independenţei noastre”. El a formulat un şir de întrebări retorice: „Cine a dezbinat societatea? Cine a dezinformat opinia publică din Moldova privind corectitudinea recentelor alegeri? Cine, făcând uz de minciună şi calomnie la adresa democraţiei noastre, a scos tineretul în piaţă, ca apoi să-l părăsească? Cine a dezlănţuit o campanie de necrofilie politică, umplând de cadavre toată mass-media şi învinuind autorităţile ţării de teroare? Şi iarăşi fără dovezi! Unicul răspuns la aceste întrebări este: Aceasta a fost opoziţia liberală!”

Întrebat de Info-Prim Neo de ce durează atât de mu lt anchetele pe marginea revoltelor populare de la 7 aprilie, Vladimir Voronin a spus că întrebarea trebuie adresată procurorului general. Preşedintele a desemnat o comisie pentru investigarea evenimentelor de la 7 aprilie, condusă de prim-vicespicherul Vladimir Ţurcan. „De mult nu i-am întrebat ce face comisia ceea a lor. Am uitat să-l întreb pe Ţurcan”, a spus şeful statului. El a respins ideea de a organiza un mare proces de judecată pe marginea acelor evenimente, dar a zis că „noi trebuie să ştim pentru noi cine a fost, cum a fost, de ce s-au întâmplat aceste lucruri?”

Abordând tema vizelor pentru români, Voronin a spus că acestea vor fi abolite doar după ce autorităţile UE vor accepta intrarea fără vize a moldovenilor în UE, „ca să nu aibă nevoie de paşapoarte româneşti”. Preşedintele a spus că nu este la curent că miniştrii de externe UE au condiţionat începerea negocierilor pe marginea unui nou acord cu Moldova prin renunţ area la vizele pentru cetăţenii români.

T