Politic

PCRM respinge acuzaţiile de falsificare a alegerilor

Partidul Comuniştilor (PCRM) respinge acuzaţiile lansate de partidele parlamentare de opoziţie că ar fi falsificat alegerile din 5 aprilie.
Info-Prim Neo, 30 iunie 2009, 16:38

2009-06-30/16:28/ Chisinau (IPN) Vladimir Ţurcan, numărul 3 pe lista PCRM la alegerile anticipate din 29 iulie, a declarat marţi, 30 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă că acuzaţiile în adresa formaţiunii de la guvernare sunt nefondate şi neprobate, transmite Info-Prim Neo.

Ţurcan a prezentat jurnaliştilor mai multe grafice care demonstrează, potrivit acestuia, creşterea reală a numărului de alegători în perioada dintre alegerile din 2005 şi cele din 2009. Acesta a spus că, deşi în cei 4 ani au decedat peste 178 mii de persoane, în aceeaşi perioadă peste 306 mii de cetăţeni au împlinit vârsta de 18 ani, care le permite să-şi exercite dreptul la vot.

„Acuzaţiile sunt aberaţii care nu corespund adevărului”, a spus Vladimir Ţurcan, adăugând că toate cazurile de falsificare invocate de opoziţie au fost verificate, i nclusiv contactate toate persoanele despre care s-a spus că ar fi votat de două ori sau că au avut două fişe ale buletinului de identitate.

Despre faptul că opoziţia ar fi contestat rezultatul alegerilor inclusiv la Curtea Constituţională, dar probele nici măcar nu au fost examinate, Vladimir Ţurcan a spus că „nu este atribuţia Curţii Constituţionale să examineze contestaţiile şi că partidele de opoziţie nu au respectat intenţionat procedura de depunere a acestora”.

În alt context, Vladimir Ţurcan a comunicat că presupunerile vizavi de implicarea cetăţenilor sârbi în acţiunile din 7 aprilie au fost demonstrate şi că sunt depistate două persoane care au vizitat R. Moldova în campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie şi care sunt cunoscute în Georgia, Ucraina şi fosta Iugoslavie ca fiind utilizate de serviciile speciale ale unor state pentru a provoca diferite tulburări în masă.

Una dintre aceste persoane, a spus Ţurcan, a a juns în Moldova ca şofer şi a contactat cu unele ONG-uri şi reprezentanţi ai unor partide de opoziţie. „Când a apărut necesitatea de a prelungi viza, această persoană s-a folosit de demersuri ale unor organizaţii internaţionale”. „Noi vom duce la bun sfârşit investigaţiile”. De asemenea, el a spus că acuzaţiile nu se aduc statului, ci doar cetăţenilor acestuia.

Potrivit lui Ţurcan, implicarea României în evenimentele din 7 aprilie este probată de declaraţiile unioniste, implicarea organizaţiilor din România (Noua Dreaptă) etc., dar decizia finală va fi luată de instanţa de judecată.

T