Politic

PLDM: Disperaţi, comuniştii tensionează relaţiile interetnice

Partidul Liberal Democrat (PLDM) constată că Partidul Comuniştilor (PCRM) continuă politica de dezbinare a societăţii pe criterii politice şi etnice.
Info-Prim Neo, 1 iulie 2009, 17:59

2009-07-01/14:48/ Chisinau (IPN)  „Timp de 8 ani, regimul Voronin a divizat societatea în „patrioţi” şi „trădători”, în „statalişti” şi „unionişti””, a declarat miercuri, 1 iulie, la o conferinţă de presă Iurie Leancă, nr. 10 pe lista electorală a PLDM, transmite Info-Prim Neo.

„Destabilizarea situaţiei social-politice şi evidenţierea „duşmanilor interni şi externi” au avut drept scop să distragă atenţia cetăţenilor de la gravele probleme interne de ordin social-economic şi de la falimentul guvernării comuniste”, a mai declarat candidatul liberal-democrat.

„Conştienţi de eşecul care îi aşteaptă în alegerile parlamentare anticipate, comuniştii în disperare de cauză continuă să tensioneze relaţiile interetnice, erijându-se în apă rători ai minorităţilor naţionale. Mai mult, regimul Voronin încearcă să isterizeze cetăţenii prin lansarea unor scenarii monstruoase despre pericolul ce ar plana asupra statalităţii Republicii Moldova. Această politică cinică şi iresponsabilă duce, în mod inevitabil, la înrăutăţirea climatului politic din ţară şi la răspîndirea sentimentelor de frică şi neîncredere în ziua de mâine”, se spune într-un comunicat al PLDM.

Referindu-se la declaraţiile PCRM precum că partidele liberale ar milita împotriva statalităţii R. Moldova, candidatul cu numărul 10 pe lista PLDM pentru Parlament, jurnalistul Dumitru Ciubaşenco le-a numit: „sperietori cu care comuniştii sperie minorităţile naţionale”. „Moldova nu poate să-şi piardă statalitatea decât prin referendum la care vor trebuie să participe şi cetăţenii din stânga Nistrului”, a spus Dumitru Ciubaşenco.

„Există circa 25-30 la sută de susţinători ai segmentului politic de dreap ta, dintre care 8-12% sunt radicali de dreapta, care salută astfel de metode, care sunt împotriva statalităţii moldoveneşti şi din partea cărora auzim că Chişinăul nu are nevoie de Parlament şi de Preşedinţie, pentru că toate astea sunt la Bucureşti", a spus la 29 iunie comunistul Vadim Mişin.

„În pofida declaraţiilor proeuropene, Partidul Comuniştilor promovează constant o politică de segregare a minorităţilor, ceea ce împiedică integrarea lor în societate. Practicile promovate de majoritatea comunistă din Parlament cu privire la minorităţi contravin principiilor şi recomandărilor in domeniu promovate de Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Europeană şi nu contribuie la păstrarea identităţii minorităţilor, ci conduc la deznaţionalizarea lor continuă”, se spune într-o declaraţie a PLDM.

T