Social

Studiu de caz: NIT 1, 01 iulie 2009, Curier, 21.30

La 1 iulie 2009, postul TV NIT a prezentat în cadrul buletinului de ştiri „Curier” de la ora 21:30, la rubrica „Electorala-2009”, un material privind condamnarea acţiunilor Armatei Române de acum 68 de ani, material prin care se încalcă în mod flagrant principiile etice şi profesionale, incitînd la ură şi denigrând anumiţi concurenţi.
CIJ, 8 iulie 2009, 10:11

Material realizat de Sergiu Strungaru, Vitalie Drăgălin, Victor Ustianschi. Prezentatori: Victoria Filip şi Octavian Volcov

În prima partea a materialului se pune accentul pe acţiunile Armatei Române de acum 60 de ani, când la ordinul mareşalului Antonescu au pornit războiul pe teritoriul actualei Moldove, fiind solicitată opinia liderilor de opoziţie cu privire la acest subiect. În continuare, reporterul, pornind de la refuzul indirect al liderului PL de a comenta subiectul de mai sus, ajunge la subiectul ziarului municipal Capitala, care e acuzat că ar fi folosit de liderii liberali în interese de partid.

 Imagini din ziar pe fundalul unei muzici din perioada celui de-al doilea război mondial. Voce de după cadru: De fapt Mihai Ghimpu ştie destule despre Antonescu. La 22 iunie curent în ziarul Capitala, publicaţie finanţată din bugetul municipal a apărut un articol care îl prezintă pe Antonescu ca pe un erou al istorie (Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul). Fostul redactor şef al publicaţiei Petru Maleş a spus într-un interviu postului de radio Antena C, că astăzi tot ce se scrie în acest ziar este controlat de Chirotacă şi de Ghimpu. (În imagine apar aceştia doi din urmă)

 După intervenţiile audio a două surse, inserate întru susţinerea afirmaţiei că la Capitala există cenzură, reporterul revine la subiectul cu care a început ştirea: mareşalul Antonescu şi acţiunile Armatei Romîne.

Sondaj în stradă.

Voce I. A fost aşa luptă că pe râul acela în loc de apă mergea sânge de om, şi pe o parte, şi pe alta. Mai mare duşman ca acesta nu cred... mătincă nici nemţii n-au fost ca acest duşman.

Voce II. Acest om este unul din acei conducători care nu ar trebui să conducă ţara.

Voce III. Pe toţi jidanii i-au pus corabie şi i-a trimis... Antonescu a dat pricaz, toţi jidanii la Caucaz.

Imagini din cel de-al doilea război mondial. Voce de după cadru. Potrivit datelor istorice în primele trei luni de la intrarea României în război, trupele române au masacrat la ordinele lui Antonescu, 19 mii de evrei, patru sute dintre ei fiind spânzuraţi pe străzile sau în pieţele Odesei. Mihai Ghimpu se face însă că nu ştie acest lucru.

În ultima parte a materialului, este atacată opoziţia de orientare liberală, în special  vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, făcîndu-se o paralelă între acesta şi Adolf Hitler. 

 Imagini cu Dorin Chirtoacă şi un grup de tineri, apoi ceilalţi lideri ai opoziţiei. Voce de după cadrul. Sondaj în stradă, traducere din rusă: “Aceştia sunt urmaşii lui (Antonescu – n.n.), Chirtoacă, Ghimpu şi Urechean sunt nişte barbari, sunt nişte prădători, dăunători, ucigaşi, trădători”.

 Imagini de la o manifestare cu Dorin Chirtoacă pe scenă unde scandează: „Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”. Voce de după cadru. Dorin Chirtoacă deseori a fost suspectat de simpatie pentru elementele naziste. El a demonstrat chiar în public că îi place să utilizeze gestul fasciştilor.

Dorin Chirtoacă strigă: „Trăiască limba română!” şi ridică braţul stâng salutând publicul. Imagini cu Adolf Hitler dând salutul şi ridicând mâna dreaptă în sus.

Combinarea imaginilor liderilor politici şi mesajul virulent al unui interlocutor din stradă denotă lipsa oricărui echilibru şi imparţialităţii din partea autorilor materialului. Realizatorii au obligaţia să nu permită intervievaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane. Aceştia au admis însă mediatizarea unor injurii şi atacuri la persoană. Încălcarea acestor principii conduce la tratamentul discriminatoriu şi angajat faţă de unii actori politici, fapt care nu îşi are locul în jurnalele de ştiri, mai ales în cele de la rubrica electorală, ci mai degrabă în foiletoane şi fabule pe teme politice. Unghiul de abordare, selecţia citatelor incluse, dar şi faptul că acest material a apărut anume în campania electorală, fără a avea legătură temporală sau de altă natură cu subiectul pe care e construită ştirea, toate acestea vorbesc despre intenţia autorilor de a denigra partidele de opoziţie, în special PL.   

Totodată, prin utilizarea în paralel a imaginilor liderilor liberali şi a imaginilor din timpul celui de-al doilea război mondia cu reluarea mesajului Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul! Zdrobiţi duşmanul de răsărit şi miază noapte!” , se urmăreşte influenţarea percepţiei unei anumite părţi a populaţiei, pentru care astfel de subiecte sunt foarte sensibile. Utilizarea unor astfel de etichetele de genul ucigaşi, barbari, trădători, chiar dacă acestea nu aparţin reporterilor, pot afecta sentimentele unor categoriii de populaţie, susţinători ai partidelor vizate, şi incita la ură.

La fel, utilizarea unui limbaj care poate fi ofensator pentru anumite minorităţi etnice („Antonescu a dat pricaz, toţi jidanii la Kaukaz”),indică asupra unor grave carenţe etice şi profesionale ale reporterilor de la NIT.

T