Politic

MarianLupu: Voronin nu trebuie să pretindă la nici o funcţie de conducere

Ex-preşedintele Parlamentului Moldovei, Marian Lupu, lider neformal al partidului Democrat (PD), consideră că preşedintele în exerciţiu Vladimir .
INFOTAG, 9 iulie 2009, 17:42

Chişinău, 9 iulie ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri seara la o întîlnire cu bloggerii din Moldova.


"Dacă vrem schimbări, atunci preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin nu trebuie să pretindă la nici una din cele trei funcţii de conducere din ţară - de preşedinte de preşedinte al Parlamentului şi de prim-ministru. Aceasta este o axiomă", a spus Lupu.

El a menţionat că "Voronin a făcut multe lucruri bune pentru Moldova, însă a creat şi o mulţime de probleme".

"Nu voi vorbi despre aceasta, să nu trecem la persoană. Spun doar că după alegerile din 5 aprilie Voronin a devenit preşedintele Parlamentului şi a făcut tot posibilul pentru ca să transfere centrul de conducere în Parlament. Acest lucru nu este corect, aşa cum nu este corectă şi personificarea puterii în Moldova", a subliniat noul lider al PD.

El a spus că deputaţii PD "în nici un caz nu vor vota candidatul la funcţia de preşedinte propus de Partidul Comuniştilor de la guvernare".

"Indiferent dacă PD va înainta sau vreun nu candidat pentru această funcţie, noi nu vom vota un candidat comunist", a spus Lupu.

El a mai declarat că nu vrea "să ajungă preşedintele ţării cu orice preţ".

"Dacă Partidul Comuniştilor va avea majoritatea parlamentară (52 din 101 deputaţi - "I"), atunci eu nici nu voi accepta să candidez la funcţia de preşedinte. Nu văd vreun sens, deoarece în acest caz majoritatea parlamentară va forma Guvernul, iar preşedintele nu are influenţă asupra cabinetului de miniştri", a menţionat Lupu.

După cum a relatat anterior INFOTAG, Lupu s-a retras din Partidul Comuniştilor înainte de alegerile parlamentare anticipate, cînd opoziţia din Parlament a blocat alegerea preşedintelui. Fostul speaker, care a fost unul din liderii de influenţă ai PCRM, este primul pe lista candidaţilor pentru deputaţi din partea PD.

T