Social

Studiu de caz: NIT. „Curier”, 8 iulie 2009, 21-30. Prezentator: Vera Terentiev, reporter: anonim

La 8 iulie, în cadrul buletinului de ştiri „Curier”, NIT a pus pe post, la rubrica Electorala 2009, un material privind un conflict dintre „reprezentanţii PL şi AMN” din satul Brătuleni, Nisporeni şi o „echipă de medici”.
CIJ, 10 iulie 2009, 14:55

Prezentator :  Reprezentanţii PL şi AMN din Nisporeni sunt acuzaţi că au ameninţat o echipă de medici cu viol, bătăi şi incendierea casei unde locuiesc. Solicitat să comenteze acţiunile agresive ale subalternilor, liderii celor două partide au răspuns că nu poartă nicio răspundere.

Observăm lejeritatea cu care prezentatoarea anunţă ca fiind reală o situaţie cu totul neobişnuită, ieşită din comun: o echipă de medici este ameninţată de nişte membri ai unor partide de opoziţie «cu viol, bătăi şi incendierea casei unde locuiesc». Jurnalista nu pune la îndoială acest lucru şi uită de prezumţia nevinovăţiei, solicitând liderilor « comenteze acţiunile agresive ale «subalternilor», nu «presupusele acţiuni agresive» ale membrilor de partid.

Din intervenţia reporterului aflăm că e vorba despre un grup de asistente care, nu se ştie din ce motive, au provocat mânia femeilor din partidele de opoziţie. Motivul izbucnirii unui conflict atât de incredibil şi neobişnuit pentru satele noastre care nu întotdeauna au acces permanent la servicii medicale rămâne neelucidat, reporterul mulţumindu-se doar cu ceea ce află de la consilierul local Victor Tocarciuc. Imaginile – un grup de tinere  - par să confirme că e vorba de un grup de asistente medicale, însă nici una din ele nu este identificată şi intervievată.

Reporter : În satul Brătuleni, raionul Nisporeni, membri ai AMN şi PL au atacat un grup de asistente medicale de la Chisinau, care acordau servicii medicale în cadrul unui proiect pilot. Consilierul din localitate Victor Tocarciuc a declarat pentru postul de radio Antena C că un grup de femei a ameninţat echipa de medici cu bătăi şi cu agresiuni dacă nu părăsesc localitatea.

Relatarea consilierului Victor Tocarciuc nu limpezeşte situaţia, dar adaugă un detaliu relevant:  rolul membrelor PL şi AMN nu este principal în acest conflict. E vorba nu despre "reprezentanţi ai PL şi AMN", ci despre un grup de femei printre care au figurat şi două membre ale partidelor respective.   

Insert 1

Victor Tocarciuc, consilier local, Brătuleni, prin telefon: O grupă de femei, printre care doamna Caşu Liuba Petru de la Chirtoacă, din partidul lui Chirtoacă, şi doamna Enache Tamara Ion de la Moldova Noastră a lui Ureceanu… Femeile au insultat fetiţele celea. În primul rând că o să le violeze noaptea, dacă rămân aici, o să le bată cu pietre, o să le deie foc...

Consilierul nu menţionează cât de mare era grupul de femei şi care era rolul membrelor PL şi AMN. Era de datoria jurnalistului să clarifice motivul din care femeile ar fi procedat aşa cum se afirmă, cel puţin din obligaţia de a prezenta, într-o situaţie conflictuală, poziţia celeilalte părţi.

Ignorând motivul şi persoanele implicate în conflict, jurnalistul  cere confirmarea faptului de la viceministrul sănătăţii, Boris Golovin. Acesta însă nu pare să fie la curent şi face doar nişte supoziţii - «cred că a fost… », «poate… », ca, până la urmă, să profite de prilej pentru a lustrui un pic imaginea guvernării.    

 Reporter : Atacul asupra tinerelor asistente medicale a fost confirmat şi de către viceministrul sănătăţii Boris Golovin, care ne spune că este un caz ieşit din comun.

Insert 2

Boris Golovin, prin telefon : eu cred că ar trebui să se bucure că vin în sat, se lucrează, se ajută oamenii în vârstă, oamenii neputincioşi… Cred că a fost o pregătire a cetăţenilor de simpatizanţi, de membri poate a partidelor de opoziţie, şi ca să arăte incapacitatea lor de a organiza careva momente de felul ista… dacă nu pot ei să facă trebuie să strice la alţii care pot şi ştiu cum să facă acest lucru.

Deşi răspunsul este evaziv şi bazat doar pe supoziţii, reporterul îşi încheie aici «investigaţia» asupra acestui conflict ieşit din comun şi se adresează liderilor PL şi AMN, cerându-le să explice comportamentul «subalternilor». Este, iarăşi, un procedeu de transfer de imagine negativă, nepermis din punct de vedere profesional:  membrii de partid nu sunt «subalternii » liderilor de partid şi ultimii nu poartă răspundere pentru comportamentul lor social. 

Reporter : Liderii celor două partide vizate nu au putut explica comportamentul subalternilor , subliniind că nu pot ţine la control acţiunile celor din teritoriu.

Insert 3

Mihai Ghimpu, preşedintele PL: Eu nu pot să ştiu ce face fiecare membru în teritoriu. Eu ştiu că membrii respectă statutul şi programul.

Valeriu Cosarciuc, AMN: Noi de aici din centru nu putem să ne expunem despre ce se întâmplă de pildă în organizaţia teritorială Nisporeni. Dar eu sunt sigur că toate acţiunile se efectuează în baza statutului care este constituţia unui partid politic.

Reporterul merge mai departe pe ideea denigrării acestor partide, făcând o legătură între o butadă a lui Serafim Urecean din 6 aprilie cu cele întâmplate la Brătuleni.

Reporter : Atacul de la Brătuleni arată însă că statutul AMN nu mai este respectat în această campanie electorală. Sunt aplicate metode ieşite din comun. Însuşi Serafim Urechean a descoperit la 6 aprilie că moldovenii merită o atitudine violentă.

Insert 4

Serafim Urechean, preşedintele AMN: …Frumos nu te înţeleg în Moldova, aici trebuie kuzkina mat, dacă nu faci treabă – afară. Iaca aşa. 

Reporterul nu şi-a dat silinţa să clarifice dacă persoanele numite de consilierul Tocarciuc sunt într-adevăr membre de partid, dacă într-adevăr au fost implicate în conflict şi care este punctul lor de vedere asupra acestui conflict. Deşi nu elucidează nici cauza conflictului, nici opiniile participanţilor asupra acestuia, jurnalistul pune întreaga vină pe seama a două femei, numai pentru faptul că acestea sunt, din spusele altora, membre ale unor partide de opoziţie. Este un atac nepermis la persoană, din motive politice, fapt care contravine nu numai eticii profesionale, dar şi legislaţiei în vigoare.

Este evident că apartenenţă politică a două dintre aceste femei  i-a servit postului NIT drept pretext pentru un atac politic asupra PL şi AMN, materialul fiind conceput exclusiv în scop de manipulare a opiniei publice, de demonizare a partidelor de opoziţie, de suscitare a urii faţă de membrii acestora.

 

 

T