Social

CMC a lăsat pe seama primarului interimar să semneze listele membrilor BEC

Consiliul municipal Chişinău (CMC) nu a avut cvorum pentru a continua şedinţa vineri, 10 iulie, aşa cum a stabilit în ajun.
Info-Prim Neo, 10 iulie 2009, 15:40

2009-07-10/13:40/ Chisinau (IPN) După mai bine de o oră de aşteptare, 24 de consilieri prezenţi în sală, din 26 care şi-au înregistrat prezenţa, s-au văzut nevoiţi să se retragă, luând o pauză până marţi, 14 iulie, transmite Info-Prim Neo.

Consilierii urmau să aprobe astăzi cadidaturile membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din municipiu. Pentru că nu au făcut acest lucru, dreptul de a semna listele în cauză i-a revenit primarului interimar, Nistor Grozavu, a declarat secretarul CMC, Valeriu Didencu. De notat, birourile electorale urmează să-şi înceapă activitatea la 14 iulie. Nistor Grozavu va transmite listele Comisiei Electorale Centrale până la sfârşitul zilei, a precizat Didencu.

Cel mai mare număr de absenţe la şedinţa de astăzi a avut fracţiunea PCRM. Din 16 consilieri au fost prezenţi doar 4, deşi s-au înregistrat 5. Tat iana Cuneţchi a părăsit sala chiar de la început.

Valerii Pavlov, consilier PCRM, a spus şedinţele CMC sunt, de regulă, sabotate de democraţi. „Noi ne prezentăm în mod regulat la şedinţe, însă când acestea au loc de 3-4 ori pe săptămână, unii colegi de-ai noştri nu-şi pot abandona obligaţiile de serviciu”, a declarat Pavlov.

Liderul fracţiunii PLDM, Ghenadie Dumanschi, este de părere că fracţiunea PCRM special nu s-a prezentat la şedinţă. „Astăzi urma să aprobăm candidaturile membrilor birourilor electorale şi, fiindcă comuniştii n-au reuşit să-şi formeze o majoritate pentru a-şi înainta propriile candidaturi, au sabotat şedinţa”, spune consilierul.

„Ne aflăm în perioada electorală şi este evident că consilierii sunt antrenaţi în campanie, de aceea cred că ar fi mai bine să luăm o pauză până la finalizarea alegerilor parlamentare”, a spus preşedintele fracţiunii PPCD, Alexandru Corduneanu.

Liderul frac ţiunii AMN, Pavel Caba, şi membrul fracţiunii PL, Tatiana Gutium, sunt de părere că abandonarea şedinţelor de către unii consilieri nu este altceva decât ambiţii politice, iresponsabilitate şi lipsă de respect faţă de chişinăuieni şi colegii din CMC.

Secretarul CMC a spus că legislaţia în vigoare prevede posibilitatea de a retrage mandatele consilierilor care sistematic lipsesc de la şedinţe. De exemplu, Doina Sulac, consilier PL, a fost prezentă numai la 7 din 20 de şedinţe, Ludmila Muravieva, de la PCRM, pe motiv de boală, a lipsit de la 19 din 20 de şedinţe, iar Oazu Nantoi, de la PDM, a asistat doar la 5. Emil Guţu de la PSD este în arest la domiciliu. „Fracţiunile au dreptul să retragă mandatele acestor consilieri şi să propună candidaţi supleanţi”, a declarat Valeriu Didencu.

T