Social

5 sms-uri pentru o Moldovă democrată

Fundaţia Moldova din Washington, în colaborare cu organizaţii ale diasporei din America de Nord şi Europa, lansează campania de mobilizare a voturilor: “5 sms-uri pentru o Moldova democrată!”.
Info-Prim Neo, 13 iulie 2009, 16:05

2009-07-13/10:07/Chisinau (IPN) Organizatorii, care spun despre acţiune că este una apolitică, cheamă conaţionalii de peste hotare să identifice cel puţin alte cinci persoane pe care le vor îndemna prin intermediul sms-ului sau alte mijloace de comunicare, să meargă la votare la 29 iulie, indiferent unde se vor afla: fie în străinătate, fie în R. Moldova.

Textul sms-ului sau a email-ului sugerat este: “Nu fi indiferent, votează pe 29 iulie! Soarta copiilor noştri e în mâinile noastre! Votează pentru o Moldovă democrată! Trimite acest mesaj la 5 prieteni”.

“Nu este doar un drept, dar şi o datorie cetăţenească să participăm la vot pe 29 iulie. Vrem sa mobilizăm sutele de mii de conaţionali să participe la votare, în pofida faptului că autorităţile de la Chişinău ne-au creat obstacole – alegeri în zi de lucru pentru noi, cei de peste hotare, precum şi refuzul de a deschide secţii de votare în afara misiunilor diplomatice şi consulare, mai ales în ţările unde nu avem ambasade (Canada, Irlanda, Spania), dar unde sunt acreditate ambasadele Moldovei din ţările învecinate,” a spus Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova din Washington .

Ala Mândâcanu, preşedintele Asociaţiei „Comunitatea moldovenilor din Quebec”, spune că diaspora moldovenească din Canada nu a participat de-a lungul anilor la alegerile din R. Moldova din lipsa unei ambasade sau unui consulat.

„Pentru a pleca la Washington sau New-York este nevoie de vize. În plus, cheltuielile legate de deplasarea în SUA sunt considerabile. Cu toate acestea, comunitatea noastră organizează un grup de alegători care vor merge în SUA să-şi dea votul în ziua de 29 iulie”, a spus ea.

“Vom contacta fraţii şi surorile, părinţi şi bunici, vecini şi prietenii noştri care se află acasă, dar care nu sunt hotărâţi să meargă la alegeri, rugându-i să nu fie indiferenţi. Doar aşa vom putea schimba lucrurile în Moldova spre bine,” a spus Tatiana Nogailic, preşedintele Asociaţiei Assomoldave din Italia.

Şi reprezentantul Comunităţii Basarabenilor din Irlanda, Ion Stamati, semnează apelul, chemându-i pe „toţi cei cărora le pasă de viitorul Moldovei să se implice în această campanie şi să-şi ia angajamentul de a convinge pe cinci prieteni, rude de acasă să meargă la vot. „Să spunem DA hotărât democraţiei, libertăţii şi adevărului în Republica Moldova", a declarat Ion Stamati.

T