Politic

PNL şi-a anunţat oficial retragerea din cursa electorală

Partidul Naţional-Liberal (PNL) şi-a anunţat oficial retragerea din cursa electorală şi a îndemnat membrii şi simpatizanţii formaţiunii să voteze partidele de orientare liberală.
Info-Prim Neo, 16 iulie 2009, 16:37

2009-07-16/13:20/ Chisinau (IPN) Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă, găzduită de Info-Prim Neo, joi, 16 iulie.

Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a spus că decizia a fost luată la şedinţa Biroului permanent al partidului, cu participarea organizaţiilor teritoriale. Cererea de retragere va fi depusă la Comisia Electorale Centrale vineri, 17 iulie.

Pavlicenco spune că PNL s-a înscris în cursa electorală pentru că legea impune partidele politice să participe la alegeri generale, cel puţin, peste o dată.

„Întrucât la primul scrutin din aprilie am participat pe listele Mişcării „Acţiunea Europeană” şi având în vedere legea, am luat decizia să participăm cu lista proprie, pentru a evita dizolvarea PNL de către Ministerul Justiţiei”, a explicat preşedi ntele PNL.

„Recunoaştem că nu avem certitudinea de a trece pragul electoral şi nu dorim să facem cadou comuniştilor, atunci când vor fi distribuite voturile noastre”, a mai spus Pavlicenco.

Anatol Revenco, vicepreşedintele PNL, a spus că retragerea PNL din cursă va duce la victoria forţelor liberale.

Vitalia Pavlicenco a făcut apel către electoratul său să voteze la 29 iulie pentru forţele liberale. Ea a subliniat că acestea sunt mai aproape de cele 10 principii fundamentale din platfoma echipei democratice unite la alegerile parlamentare din 2005, faţă de care PNL a rămas fidel.

Principiile în cauză ţin de retragerea R. Moldova din CSI şi integrarea în UE şi structurile euroatlantice, retragerea necondiţionată a forţelor armate străine de pe teritoriul ţării şi alte aspecte ce ţin de creşterea bunăstării cetăţenilor.

Reprezentanţii PNL şi-au exprimat convingerea că în Parlament vor accede patru forţe democratice R 11; PL, PLDM, AMN şi PDM. „În viitorul parlament ne putem aştepta la o colaborare dintre PCRM şi PDM”, consideră Pavlicenco.

La aceeaşi conferinţă liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, a atenţionat concurenţii electorali şi societatea despre necesitatea de a supraveghea parcursului buletinelor de vot. „Există informaţii precum că ar exista o înţelegere cu structurile din o anumită ţară, probabil din Israel, unde s-ar pregăti editarea unui lot de buletine de vot, care să fie amestecate cu buletinele de vot imprimate în R. Moldova. Cu ajutorul tehnologiilor avansate, ştampila din buletin, aplicată de către alegător, ar putea fi ştearsă şi aplicată în dreptul altui concurent electoral”, a spus Pavlicenco. Membrii PNL atenţionează organele de securitate din R. Moldova, ambasadele străine, să verifice informaţia dată.

PNL urmează să mai participe, azi şi mâine, la dezbaterile electorale la postul de televiziune public.

T