Politic

SUA si UE cheama Rusia sa-si retraga trupele militare de pe teritoriul R. Moldova

De asemenea, Uniunea Europeana a exprimat sprijinul sau ferm pentru formatul de negocieri 5+2, care este singurul in masura sa garanteze atingerea unei solutii viabile si comprehensive a problemei transnistrene.
INFOTAG, 5 decembrie 2008, 15:49

Chisinau, 5 decembrie ( INFOTAG ). SUA si statele-membre ale Uniunii Europene cheama Rusia si sa-si retraga trupele de pe teritoriul R. Moldova. Despre aceasta s-a vorbit la Consiliului Ministerial al OSCE care-si tine lucrarile la Helsinki in perioada 4-5 decembrie. La aceste consiliul se discuta despre problemele de securitate europeana, in special cele generate de evolutiile in contextul conflictelor nesolutionate si regimul armelor conventionale in Europa.

Dupa cum transmite INFOTAG, cu referire la un comunicat al Ministerului afacerilor externe si integrarii europene, SUA au pus accent pe necesitatea indeplinirii in totalitate de catre Federatia Rusa a angajamentelor luate la Summit-ul OSCE de la Istanbul cu privire la retragerea fortelor sale militare din Moldova. Rusia a mai fost chemata sa se conformeze principiului central al Tratatului FACE privind acordul statului gazda pentru stationarea fortelor straine.

De asemenea, Uniunea Europeana a exprimat sprijinul sau ferm pentru formatul de negocieri 5+2, care este singurul in masura sa garanteze atingerea unei solutii viabile si comprehensive a problemei transnistrene.

La consiliu Franta, in numele celor 27 de state membre ale UE, a condamnat decizia unilaterala a Federatiei Ruse de recunoastere a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud (Georgia). UE si-a exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea, integritatea teritoriala si inviolabilitatea frontierelor international recunoscute ale Georgiei si Moldovei. De asemenea, UE a exprimat sprijinul sau ferm pentru formatul de negocieri 5+2, care este singurul in masura sa garanteze atingerea unei solutii viabile si comprehensive a problemei transnistrene.

In cadrul intrevederii pe care Viceprim-ministrul Andrei Stratan a avut-o cu asistentul Secretarului de Stat al SUA, Daniel Fried, inaltul oficial american a reasigurat sprijinul continuu din partea Administratiei de la Casa Alba pentru obiectivele Moldovei in procesul de solutionare a conflictului transnistrean.

ANDREI STRATAN CREDA CA CONFLICTUL TRANSNISTREAN NU A FOST SOLUTIONAT DIN CAUZA LIPSEI DE VOINTA POLITICA

Chisinau, 5 decembrie ( INFOTAG ). "Esecul eforturilor noastre poate fi explicat, in primul rand, prin lipsa vointei politice adecvate din partea unor actori implicati, precum si prin caracterul eminamente geopolitic al problemei transnistrene". O declaratie in acest sens a facut Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe si integrarii europene, care participa in perioada 4-5 decembrie la consiliul de ministri al OSCE, ce are loc la Helsinki, Finlanda.

Dupa cum transmite INFOTAG, in discursul sustinut, Andrei Stratan a spus ca OSCE trebuie sa-si demonstreze viabilitatea, contribuind efectiv la solutionarea pasnica a conflictelor cu respectarea suveranitatii, integritatii teritoriale si a frontierelor international recunoscute ale statelor.

"Conflictul transnistrean, spre deosebire de alte conflicte din spatiul ex-sovietic, este unul mai putin complex, din care motiv acesta ar putea fi solutionat mult mai usor. Conflictul nu are la origini contradictii de natura etnica sau religioasa, care ar implica o complexitate particulara procesului de reglementare. Cu toate acestea, problema transnistreana ramane a fi una nesolutionata", a spus Stratan.

El a mentionat ca in ultimii doi ani Moldova a promovat in mod consecvent o abordare complexa "in pachet" a tuturor problemelor legate de conflict.

"In viziunea noastra, contingentele militare introduse in zona de conflict in conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus privind incetarea focului din 1992 demult si-au indeplinit sarcinile puse in fata lor. In acest context, asi dori sa reiterez propunerea noastra vizand necesitatea inlocuirii actualei operatiuni din regiunea transnistreana cu o misiune multinationala civila cu mandat international. Dorinta Moldovei de a se demilitariza va avea, fara indoiala, un efect benefic asupra intaririi increderii si securitatii in regiune si, implicit, asupra procesului de reglementare", a mentionat Stratan.

Andrei Stratan a mai spus ca Guvernul de la Chisinau va sprijini in continuare populatia si agentii economici din regiunea transnistreana, inclusiv prin programele de asistenta si facilitare a comertului exterior oferite de catre UE.

"Impartasim pe deplin ingrijorarile exprimate de colegii nostri in legatura cu situatia critica a Tratatului FACE Adaptat, pe care noi toti il consideram ca fiind o piatra unghiulara a securitatii europene. Retragerea trupelor militare si a munitiilor ruse din Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul Summit-urilor OSCE, trebuie sa se produca in mod neconditionat, complet si transparent", a concis el.

 


 

T