Politic

LADOM este îngrijorat de mersul campaniei electorale

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), care în cadrul Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte "Coaliţia 2009" monitorizează campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie curent, se arată îngrijorată de mersul campaniei.
INFOTAG, 16 iulie 2009, 18:30

Chişinău, 16 iulie ( INFOTAG ).  LADOM a prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la INFOTAG cel de al II-lea raport de monitorizare realizat în perioada 1-15 iulie 2009.


Conform raportului LADOM, observatorii au constatat mai multe neajunsuri ce pot duce la formarea unor tendinţe negative şi pot pune în pericol integritatea procesului electoral. "S-au depistat un şir de practici ce se abat de la principiile unui proces electoral competitiv, precum şi un şir de încălcări a legislaţiei electorale. De exemplu ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a vizitat oraşul Rîşcani unde s-a întîlnit cu colaboratorii de poliţie. El le-a dat explicaţii acestora cum să monitorizeze vizitele partidelor de opoziţie în teritoriu şi discuţiile pe care le vor purta cu cetăţenii. Toate acestea fiind necesare pentru "a nu da puterea din mîini", se arată în raport.

Potrivit raportului, vice-premierul, Iurie Roşca, a vizitat mai multe localităţi, unde pe lîngă faptul că a vorbit despre funcţia sa, a discreditat partidele de opoziţie şi a îndemnat electoratul să voteze pentru Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Comuniştilor.

În raport se mai arată că funcţionarii de stat continue să utilizeze resursele administrative pentru a face campanie electorală.

"De exemplu, dacă primarul general degrevat din funcţie, vice-preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă la întîlnirile cu alegătorii merge cu automobilul personal "Opel Astra", apoi Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu, utilizează nu doar maşina de serviciu, ci şi mai multe echipaje a poliţiei rutiere", se mai spune în raport.

Raportul LADOM mai constată că de multe ori panourile electorale nu sînt amplasate în locurile permise, iar unele din acestea sînt distruse de persoane necunoscute.

"De asemenea, continuă intimidarea concurenţilor electorali. La finele lunii iunie, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, urma să aibă o întîlnire în incinta primăriei Orhei, dar s-a anunţat că încăperea este minată. Ulterior, s-a constat că nu era adevărat. Sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova este monitorizat zilnic de un autoturism al poliţiei, iar sediul Partidului Liberal din Orhei a fost incendiat", se mai arată în raport.

Raportul LADOM mai constată că filmul realizat de jurnalistul Constantin Starîş "Atac asupra Moldovei" se difuzează frecvent în diferite localităţi şi în mai multe instituţii de stat.

Cît priveşte listele electorale, experţii LADOM susţin că lucrul cu aceste liste este anevoios şi ineficient. "Se repetă situaţia din alegerile din 5 aprilie. Deşi se depun eforturi, termenul este restrîns, volumul de muncă mare, de aceea nu trebuie să ne aşteptăm la mari modificări în aceste liste", spun experţii.

Acelaşi raport mai contată că activitatea Comisiei Electorale Centrale se desfăşoară într-o manieră deschisă şi transparentă, cu excepţia faptului că nu au fost publicate lista secţiilor de votare.

LADOM deţine o reţea naţională de patru coordonatori şi 62 de observatori pe termen lung şi 1579 de observatori pe termen scurt. Organizaţia va monitoriza şi ziua alegerilor.

Raportul este realizat în cadrul proiectului "Suport electoral pentru Moldova" finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de UNDP. Activităţile de observare a alegerilor parlamentare anticipate efectuate de LADOM sînt co-finanţate de Misiunea OSCE în Moldova şi Fundaţia Eurasia.

 

T