Social

Studiu de caz, Radio Moldova, Panorama Zilei, 15 iulie, 2009, prezentator Alexei Revencu, autor Rodica Railean

Lipsa unor accente corecte şi concrete pe marginea textului denotă nu numai lipsa de experienţă a jurnalistei, dar şi intenţia postului public de radio de a evita subiecte sensibile care pun într-o lumină negativă PCRM.
CIJ, 17 iulie 2009, 14:55

La 15 iulie, în cadrul emisiunii informative Panorama Zilei, Radio Moldova a pus pe post, la rubrica Alegeri 2009, un reportaj de la o conferinţă de presă organizată de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Autoarea materialului trunchiază mesajul lansat de liderul formaţiunii politice Vlad Filat şi omite subiectul principal al scrisorii lansate de către preşedintele PLDM în adresa Secretarului General al Consiliului Europei.

Rodica Railean: Liderul Partidului Liberal Democrat a dat citire ]n cadrul unei conferinţe de presă unei scrisori elaborată de membrii formaţiunii în adresa Secretarului General al Consiliului Europei. În prima parte a scrisorii PLDM se referă la suportul acordat de structurile europene Republicii Moldova.

Vlad Filat: Consiliul Europei şi Dvs. personal aţi intervenit ori de câte ori în ţara noastră  s-au înregistrat tensionări de situaţie de ordin major, iar rolul de mediator pe care l-aţi jucat cu succes a fost în măsură să contribuie decisiv la soluţionarea problemelor. Graţie suportului acordat, Republica Moldova a realizat unele progrese pe făgaşul dezvoltării democratice.

Orice material de presă începe cu chintesenţa informaţiei. În cazul de faţă avem o întârziere de aproximativ un minut de la subiectul scrisorii. De regulă, mass media evită să pună în ştiri aceste elemente caracteristice unui mesaj diplomatic şi mai puţin unui text jurnalistic.

Rodica Railean: După care PLDM informează Consiliul Europei despre modul în care, spun ei, au evoluat evenimentele la Chişinău după alegerile parlamentare.

Vlad Filat: Ţin să vă mulţumesc pe această cale pentru intervenţia promptă şi mesajul continuu pe care l-a promovat instituţia condusă de Dvs. vizavi de situaţia ( Text omis: descrisă mai sus. Graţie, inclusiv, acestui efort, a devenit posibilă eliberarea tinerilor. Chiar dacă nu se mai află în penitenciare, chiar dacă nu mai sînt torturaţi, aceşti tineri merită o reabilitare juridică şi morală. Cu atât mai mult cu cît hărţuirea lor continuă, iar presiunea psihologică este enormă...

...Sînt nevoit să constat, însă, că reacţia de răspuns a autorităţilor moldovene nu întotdeauna a fost una pe măsură.) Dincolo de faptul că Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei de la 1995 încoace, dincolo de gravele disfuncţionalităţi în activitatea instituţiilor democratice şi derapajele evidente la capitolul asigurării drepturilor fundamentale ale omului, Republica Moldova, mai bine zis cei care conduc ţara de peste opt ani, se confruntă cu o acută lipsă de voinţă politică în procesul de asimilare a valorilor promovate de Consiliul Europei. Nici până în prezent Moldova nu s-a aliniat Rezoluţiei Consiliului Europei privind condamnarea regimurilor comuniste totalitare, chiar dacă în Parlamentul de la Chişinău problema a fost abordată de nenumărate ori. (Text omis: Astăzi am ajuns să constatăm că această chestiune este mai actuală ca oricând.)

În cazul de mai sus, se produce o deturnare a mesajului de la subiectul acestuia. Cu ajutorul editării audio sunt eliminate câteva cuvinte de la finalul primei propoziţii (scrise cu italic - n.n.), astfel că nu mai este clar la care situaţie se referă vorbitorul. Acest lucru este făcut într-o manieră brutală, fapt sesizat la minutul 1.10 din reportaj. Mai departe autoarea scote tot pasajul în care Vlad Filat se referea la situaţia despre care vorbea şi lipeşte un alt aliniat din scrisoare, nu înainte de a scoate prima şi ultima propoziţia a acestuia.

Ciopârţirea textului şi alegerea unor aliniate secundarea mesajului transmis de liderul PLDM denotă faptul că jurnalista a vrut să sterilizeze informaţia pentru a dezinforma radioascultătorul despre adevăratul subiect al Scrisorii deschise adresate Secretarului general al Consiliului Europei. Publicul Radio Moldova nu a aflat la ce se referea Vlad Filat şi care era mesajul acestuia către Terry Davis.

Rodica Railean: La finalul scrisorii, printr-o frază PLDM face şi un apel către Secretarul Consiliului Europei.

Vlad Filat: (...) fac apel (...) să uzaţi de influenţa şi pârghiile pe care le aveţi la dispoziţie, pentru a iniţia revizuirea Rezoluţiei CE privind condamnarea regimurilor comuniste totalitare (Text omis: astfel încât aceasta să se refere şi la crimele comunismului în secolul XXI. Numai astfel vor putea fi reabilitate victimele nevinovate ale regimului comunist din Republica Moldova, dar şi prevenite posibile repetări în viitor ale acestor manifestări violente, care nu au nimic în comun cu democraţia, statul de drept şi drepturile omului!)

Şi în acest pasaj, autoarea reduce din textul lui Filat, astfel că acesta nu mai ajunge să se refere la condamnarea crimelor comunismului din secolul XXI nici de data aceasta.

Relatarea este balansată de replica unui lider PCRM, chiar dacă numele acestui partid nu apare în materialul pus pe post. Victor Stepaniuc afirmă că Partidul Comuniştilor a respins doctrinele totalitare încă din 1995 şi că rezoluţiile organismelor europene referitoare la condamnarea crimelor regimurilor totalitare nu se referă la partidele de stânga contemporane care se numesc socialiste ori comuniste.

Felul în care a fost construit materialul, generalizarea şi ciopârţirea de mai multe ori a subiectului scrisorii adresate lui Terry Davis de către preşedintele PLDM, denotă că jurnalistul a evitat în mod deliberat informarea corectă a radioascultătorului despre evenimentul în cauză. Maniera confuză în care a fost prezentat mesajul îl face greu de înţeles pentru un ascultător de rând. Lipsa unor accente corecte şi concrete pe marginea textului adresat de Vlad Filat denotă nu numai lipsa de experienţă a jurnalistei, dar şi intenţia postului public de radio de a evita anumite subiecte sensibile care pun într-o lumină negativă Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Anexe:

Textul integral al Scrisorii deschise adresată de Preşedintele PLDM Secretarului general al Consiliului Europei, Dlui Terry Davis: http://pldm.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1558:scriosare-deschisa-secretar-general-consiliu-europei-terry-davis&catid=1:catservpresa&Itemid=62

Ştirea difuzată de Radio Europa Liberă: http://www.europalibera.org/content/news/1777436.html

T