Politic

Noua coaliţie de guvernămînt mizează pe sprijinul creditorilor externi

Кeprezentanţii celor patru partide s-au arătat îngrijoraţi de unele ordine date oficialilor de la Guvern de către liderii PCRM - de a cheltuit cît mai repede toţi banii rămaşi în buget.
INFOTAG, 10 august 2009, 13:06

Noua coaliţie de guvernămînt mizează pe sprijinul creditorilor externi. Despre aceasta liderii celor patru partide, ce au creat coaliţia, - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN), au declarat sîmbătă seara, în cadrul unei emisiuni în direct de la postul de televiziune "PRO-TV-Chişinău".

Marian Lupu, liderul PD, a confirmat că, înainte de a decide crearea coaliţiei, liderii celor patru partide au avut o întrevedere cu creditorii externi, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii despre situaţia financiar-economică.

El şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că autorităţile Moldovei, pentru menţinerea stabilităţii în sectorul social, au folosit metode financiare "care oferă soluţii pe termen scurt, dar care sunt periculoase în perspectivă".

Printre acestea el a numit diminuarea de către Banca Naţională a Moldovei a ratei de bază şi a rezervelor obligatorii pentru bănci. Potrivit spuselor sale, astfel lichidităţile ce trebuiau să meargă pentru susţinerea economiei au fost îndreptate spre achiziţionarea hîrtiilor de valoare de stat, din contul cărora s-a suplinit bugetul. În opinia sa, aceasta a adus bugetului în ultimele două luni 600 mil. lei.

Marian Lupu crede că aceasta este o bombă cu efect întîrziat, că în septembrie-octombrie pot apărea probleme cu plata pensiilor şi salariilor şi doar cu susţinerea creditorilor externi pot fi depăşite astfel de probleme.

Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că, în lipsă de bani, guvernarea comunistă a impus în ultimele luni mai mulţi agenţi economici să plătească impozitele în avans.

El a declarat că, drept urmare a politicilor bugetar-economice greşite, la finele anului, deficitul bugetar ar putea ajunge la 6 mlrd. lei, adică la circa o treime din bugetul de stat.

"Am discutat cu finanţatorii externi despre posibilitatea finanţării deficitului bugetar. Ei sunt gata să ne susţină nu doar în acest sens, ci şi în demararea unor procese de creştere economică reală", a declarat liderul PLDM.

Serafim Urechean, liderul AMN, afirmă că donatorii externi sunt gata să susţină Moldova doar în cazul unei guvernări democratice şi s-a arătat convins că comuniştii înţeleg acest lucru şi vor acţiona corespunzător, atunci cînd va trebui de susţinut noul preşedinte al ţării.

Totodată, reprezentanţii celor patru partide s-au arătat îngrijoraţi de unele ordine date oficialilor de la Guvern de către liderii PCRM - de a cheltuit cît mai repede toţi banii rămaşi în buget.

T