Politic

Analiştii politici admit ideea că alianţa democratică ar putea găsi o soluţie pentru alegerea preşedintelui ţării

Cele trei partide au împreună 53 de mandate, dar pentru alegerea noului şef al statului sînt necesare 61 de voturi.
INFOTAG, 11 august 2009, 12:11

Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a menţionat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la postul de televiziune "PRO-TV-Chişinău", că "soluţia pentru alegerea preşedintelui ţării ar putea veni de la cercurile de business din zona comuniştilor".

Potrivit lui, "aici contează şi abilitatea de comunicare a actualilor lideri ai opoziţiei".

Vasile Botnaru, directorul biroului "Europa Liberă" de la Chişinău, a declarat că "unii deputaţi de frunte din partea PCRM ar putea discuta pe hol despre faptul că "neînlocuitul" şi "atotputernicul" Vladimir Voronin ar fi cazul să se retragă".

El a fost susţinut de Igor Boţan, care a declarat că "PCRM este partidul unui singur om".

"Astfel, dacă Voronin ar părăsi viaţa politică, Partidul Comuniştilor nu va mai avea şansa să revină la guvernare, deoarece comuniştii nu mai au un lider politic pe potriva lui Vladimir Voronin", a menţionat analistul.

Analistul politic Petru Bogatu a declarat că, la moment, comuniştii privesc evenimentele politice dintr-o parte, încercînd să-şi construiască o strategie de viitor.

"PCRM este ca un magazin, cu de toate, ca un supermarket, dar care a dat faliment şi acum caută să adopte măsuri de precauţie pentru a depăşi criza în care se află", a spus el.

T