Politic

PCRM aşteaptă propuneri de la coaliţia de guvernămînt

Coaliţia de guvernămînt a declarat că deocamdată nu a convenit asupra candidaturilor concrete pentru principalele funcţii în stat.
INFOTAG, 12 august 2009, 15:19

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), care a obţinut 48 de mandate din 101 în noul Parlament, aşteaptă propuneri de la coaliţia de guvernămînt - "Alianţa pentru integrare europeană", constituită de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) în ceea ce ţine de alegerea noului preşedinte al republicii. Despre aceasta le-a declarat jurnaliştilor deputatul comunist Vladimir Ţurcan.

El a spus că PCRM aşteaptă de la Coaliţie inclusiv candidaturile pentru funcţia de preşedinte al ţării, după care se va expune în privinţa dialogului şi dacă va accepta sau nu să voteze preşedintele propus.

Anterior, comuniştii nu au exclus că ar putea acorda Coaliţiei cele opt voturi care nu ajung pentru alegerea noului preşedinte, dar au menţionat că au şir de cerinţe faţă de posibilele candidaturi. Neoficial, se vorbea că printre cerinţele comuniştilor ar figura: noul preşedinte să nu fie o persoană politică, să nu fi fost implicat în acte de corupţie sau încălcări ale legislaţiei, să nu fie trădător, să nu aibă comportament fascist sau extremist.

Unii politicieni cu care a discutat reporterul INFOTAG susţin că astfel comuniştii au dat clar de înţeles că nu vor ca funcţia de preşedinte a ţării să fie ocupată nici de unul din liderii celor patru partide care au constituit coaliţia de guvernămînt.

Coaliţia de guvernămînt a declarat că deocamdată nu a convenit asupra candidaturilor concrete pentru principalele funcţii în stat.

T