Politic

Dinu Patriciu consideră că este prea puţin probabil ca Ion Sturza să vrea să candideze la funcţia de preşedinte al Moldovei

Patriciu aduce drept argument principal rangul şi situaţia actuală a lui Sturza, care în ultimii doi ani a condus de facto grupul de companii Rompetrol Group.
INFOTAG, 13 august 2009, 18:30

Cunoscutul om de afaceri din România, miliardarul Dinu Patriciu, consideră că este prea puţin probabil ca partenerul său de afaceri Ion Sturza să vrea să candideze la funcţia de preşedinte al Moldovei.

Surse din preajma businessman-ului au relatat pentru INFOTAG că această afirmaţie este susţinută de cîteva argumente dure.

Potrivit lor, Dinu Patriciu aduce drept argument principal rangul şi situaţia actuală a lui Sturza, care în ultimii doi ani a condus de facto grupul de companii "Rompetrol Group", dirijînd personal relaţiile economice externe ale holdingului.

"În prezent el a încheiat contracte de miliarde de euro, a stabilit contacte, acorduri şi relaţii în întreaga lume, iar ruperea acestora nu este dorită nici de holding, nici de Sturza", menţionează sursele, subliniind că el nu mai este romanticul anilor 90 din secolul XX, ci un om de afaceri destul de prosper de talie internaţională.

Potrivit surselor, al doilea motiv la fel de important este situaţia financiară personală a lui Sturza, din care cauză el prea puţin probabil să fie de acord să lase ceea ce deţine în alte mîini atît timp cît simte şi, mai ales, conştientizează că norocul îi surîde.

"Pentru Sturza este foarte importantă şi activitatea sa filantropică cu care se ocupă în ultimul timp, creînd o fundaţie care îi poartă numele. Cu banii fundaţiei el ajută copiilor dotaţi să obţină studii în Moldova şi în străinătate", au menţionat interlocutorii agenţiei.

Ei consideră că dacă aceste argumente vor fi puse pe acelaşi taler al balanţei, atunci aceasta va fi cu mult mai grea decît talerul presupusului preşedinte.

"Informaţia precum că Sturza este o candidatură potrivită pentru funcţia de preşedinte a apărut şi pentru că în Moldova sînt foarte puţine persoane care au închipuire reală referitor la ce sarcină importantă îndeplineşte el la momentul de faţă", a încheiat una din sursele din preajma lui Dinu Patriciu.

Ion Sturza şi Dinu Patriciu au o afacere prosperă cu compania "Rompetrol Group", condusă de miliardarul român. La sfîrşitul anului 2007 compania "KazMunayGaz" a cumpărat 75% din acţiunile companiei la un preţ de peste 2 mlrd. euro. De această tranzacţie a holdingului s-a ocupat însuşi Ion Sturza.

T