Politic

Mihai Ghimpu este noul preşedinte al Parlamentului

12.50 Mihai Ghimpu este noul preşedinte al Parlamentului, ales cu majoritate de voturi.
Info-Prim Neo, 28 august 2009, 12:57
Nihai Ghimpu, liderul PL, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Foto: pl.md
Nihai Ghimpu, liderul PL, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Foto: pl.md

2009-08-28/09:54/ Chisinau (IPN) ++

12.43 Pauza s-a încheiat. Deputaţii s-au întors în sala de şedinţe.

12.25 Ion Hadârcă anunţă că procedura de votare rămâne deschisă pentru încă 15 minute, ca să fie oferită posibilitatea tuturor deputaţilor să voteze, adică şi deputaţilor din PCRM, care au părăsit sala mai devreme.

12.20 Deputaţii din AIE au votat.
12.11 AIE a purces la alegerea preşedintelui Parlamentului. Deputaţii au ieşit în hol, unde sunt cabinele de vot.

12.10 Procesul verbal şi forma buletinului de vot au fost aprobate cu majoritate de voturi. În sală sunt prezenţi 52 de deputaţi.

11.55 Analistul Petru Bogatu a declarat pentru Info Prim-Neo: "Faptul că deputaţii PCRM au plecat dovedeşte că ei vor să tragă de timp. Bănuiesc că vor încerca să conteste legalit atea acţiunilor AIE, pentru că au continuat şedinţa după ce decanul de vârstă, Ivan Calin, a declarat şedinţa închisă. De fapt, acţiunile AIE se încadrează în normele legale, pentru că cele 4 partide care au format coaliţia constituie majoritatea parlamentară. Modul în care a condus şedinţa Ivan Calin nu a fost corect, pentru că nu a pus la vot nicio propunere, nici măcar cea de a anunţa pauza până la 4 septembrie, la iniţiativa PCRM. Acum, că PCRM a părăsit şedinţa Parlamentului in corpore, există mari posibilităţi să fie blocată alegerea şefului statului. Lucrurile se vor clarifica după ce vor fi numite persoanele în principalele funcţii".
11.40 Marian Lupu, lider PDM: "Şi eu am fost numit în această funcţie fără a avea experienţă, sunt sigur că Mihai Ghimpu se va descurca, deoarece are capacităţile necesare. Cât priveşte candidaturile pentru celelalte funcţii, sunt sigur că veţi afla mai multe până la sfârşitul zilei".

11.39 Mi hai Ghimpu presei: „Mulțumesc colegilor pentru încredere. Sper că, fiind în această funcţie, voi conlucra pentru o presă liberă, justiţie independentă, un stat de drept, de care să fie mândri toţi cetăţenii RM".


11.15 Vlad Filat: Candidatura solidară din partea AIE este Mihai Ghimpu. Se anunţă o pauză până la ora 12-00.

11.14 În sală este cvorum. Ion Pleşca, AMN, anunţă componenţa numerică a comisiei pentru alegerea spicherului, în număr de 9 persoane.

11.11 Ion Hadârcă anunţă încheierea pauzei. Deputaţii se întorc în sală.


11.03 Mark Tkaciuc, PCRM, presei: Vom hotărî în cadrul partidului dacă vom accepta sau nu propunerile AIE pentru principalele funcţii în stat, eu mă voi supune acestei hotărâri. Noi nu trebuie să forţăm lucrurile, în schimb ei îşi dau seama că au puţin timp la dispoziţie şi se tem.

11.00 Mihai Ghimpu, lider PL, cometează plecarea comuniştilor: &# 8222;Bună şi pentru tot timpul!"

10.50 Se propune constituirea comisiilor parlamentare permanente. Deputaţii iau o pauză de 10 minute pentru consultări.


10.48 Vlad Filat declară constituirea majorităţii parlamentare, AIE, în număr de 53 de deputaţi.

10.46 Vlad Final anunţă că şedinţa continuă, chiar şi în lipsa PCRM. Preşedinte de şedinţă e numit Ion Hadârcă.

10.44 PDM şi AMN, de asemenea, au anunţat constituirea fracţiunilor. Ivan Calin a anunţat pauză până la 4 septembrie . Deputaţii comunişti părăsesc sala.

10.40 Mihai Ghimpu: Nu vă opuneţi, pentru că noi vom alege oricum preşedintele.


10.39 Mihai Ghimpu anunţă conştituirea fracţiunii PL, preşedinte – Mihai Ghimpu.

10.36 Vlad Filat anunţă formarea fracţiunii PLDM, în număr de 18 persoane. Preşedintele fracţiunii – Vlad Filat. Filat către comunişti: Nu încercaţi să blocaţi şedinţa. În caz contrar, vom continua şedinţa în componenţa AIE.

10.35 Maria Postioco, PCRM: PCRM cere pauză.

10.34 Ivan Calin: Regulamentul prevede constituirea fracţiunilor şi comsiilor mai întâi. Cine vine cu propuneri.


10.32 Leonid Bujor, AMN: Dvs. încălcaţi regulamentul Parlamentului. Regulamentul prevede dreptul deputaţilor la cuvânt, vă rog să-l citiţi atent.

10.30 Alexandru Tănase, PLDM, vrea să ia cuvântul. Ivan Calin cere deconectarea microfonului, invocând că are dreptul pentru aceasta şi nu este prevăzut de regulament.

10.25 Ivan Calin: Este nevoie de stabilirea funcţiilor în stat, am speranţa că persoanelor care au intrat în Parlament au destulă experienţă pentru aceasta. Vin cu apel către Vladimir Voronin, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu să vină cu propuneri concludente în acest sens. Să ne ajute bunul Dumnezeu.


10.20 Ivan Calin: Parlamentul s e consideră legal constituit. Vă felicit. Scrutinul din 29 iulie a fost corect, democratic, lucru confirmat şi de Curtea Constituţională.

10.15 Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale: La 14 iulie CC a confirmat validitatea alegerilor. Examinând raportul CEC, Curtea Constituţională a constatat că alegerile s-au desfăşurat conform princiipiilor internaţionale, fără incidente ce ar fi afectat dreptul la vot a alegătorilor. În pofida unor declaraţii că alegerile au fost parţial libere şi incorecte, ele au fost infirmate de raportul observatorilor CSI.

10.10 Vlad Filat, lider PLDM vine cu precizări: Să ţinem minte cum s-a procedat atunci. E firesc să fie aleasă conducerea la prima şedinţă. Dvs. trebuie să puneţi la vot şi să nu mai tergiversați lucrurile.

10.08 Ivan Calin, decanul de vârstă, PCRM: Nu pot pune ordinea de zi la vot, deoarece nu sunt formate organele Parlamentare.

10.08 Deputatu l Vitalie Nagacevschi, PLDM: Considerăm că ordinea de zi trebuie votată de Parlament, propun câteva corectări.

10.00 A început şedinţa de constituire a Parlamentului. Sunt prezenţi toţi cei 101 de deputaţi. La şedinţă participă şi reprezentanţi ai corpului diplomatic. Decanul de vârstă, Ivan Calin, anunţă ordinea de zi.

Astăzi, cu începere de la ora 10.00, la Palatul Republicii, are loc prima şedinţă a Parlamentului nou-ales. Conform procedurilor în vigoare, şedinţa va fi condusă de cel mai vârstnic deputat. Ca şi data trecută, acesta este Ivan Calin. Parlamentarul are 74 de ani şi a acces în legislativ pe listele PCRM.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, va prezenta raportul referitor la validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 29 iulie.

Potrivit legislaţiei, în cel mult zece zile de la convocarea primei şedinţe a Parlamentului urmează a fi formate grupurile parlamentare şi prezentată lista nominală a acestora, deputaţii urmând să aleagă preşedintele Parlamentului şi al Biroului permanent. Deocamdată, nu se cunoaşte oficial modul de partajare a funcţiilor.

Amintim, că în cadrul Parlament au acces cinci partide politice: PCRM (48 de mandate), PLDM (18 mandate), PL (15 mandate), PDM (13 mandate) şi AMN (7 mandate).

PLDM, PL, PDM şi AMN au anunţat formarea coaliţiei „Alianţa pentru Integrarea Europeană” (53 de mandate). Până acum PCRM a refuzat invitaţia AIE la dialog, invocând, lipsa unui statut juridic al coaliţiei.

Conform Constituţiei, în cazul în care Parlamentul nu va alege preşedintele (e nevoie de 61 de voturi), preşedintele în exerciţiu dizolvă legislativul şi stabileşte data alegerilor parlamentare. Şeful statului urmează să fie ales în 2 luni.

T