Politic

PCRM intenţionează să conteste la Curtea Constituţională decizia Parlamentului

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) intenţionează să conteste la Curtea Constituţională decizia adoptată vineri de Parlament, inclusiv cea priind alegerea preşedintelui Parlamentului.
INFOTAG, 28 august 2009, 17:17

 

Chişinău, 28 august ( INFOTAG ). După cum transmite INFOTAG, despre aceasta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul PCRM, deputatul Vladimir Ţurcan.

El a calificat acţiunile majorităţii parlamentare - "Alianţa pentru Integrare Europeană" - drept "ilegale şi anticonstituţionale".

"Potrivit Regulamentului parlamentului, deputaţilor li se acordă zece zile pentru formarea fracţiunilor. Noi am cerut anunţarea unei pauze pentru formarea fracţiunilor, însă solicitarea noastră a fost ignorată. Şedinţa a continuat", a spus Ţurcan.

Potrivit lui, prin aceasta majoritatea parlamentară a încălcat cel puţin nouă articole ale Constituţiei, precum şi prevederile Regulamentului parlamentului.

Deputatul Vadim Mişin a declarat că au fost călcate nu doar drepturile Partidului Comuniştilor şi a 700 mii de alegători, ci şi drepturile tuturor celor 101 deputaţi.

"Este stabilit prin Lege că deputaţilor li se acordă zece zile pentru ca ei să se determine din ce fracţiune vor pace parte. Afară de aceasta, dreptul de a înainta candidaturi la funcţiile de conducere în parlament aparţine fracţiunilor, respectiv, după formarea lor. Noi am fost privaţi de acest drept", a declarat Mişin.

El a subliniat că "parlamentul, care îşi începe activitatea cu încălcarea legislaţiei, nu are nici un fel de perspective afară de prăbuşirea apropiată".

Vladimir Ţurcan a declarat că "Alianţa pentru Integrare Europeană" "se grăbeşte să voteze, deoarece nu este sigură în viabilitatea acestei coaliţii".

"Ei înţeleg că deciziile care pot fi votate astăzi nu pot fi votate mîine. Astfel, ei împing societatea spre instabilitate şi alegeri noi", a declarat Ţurcan.

El a anunţat că în legătură cu ziua liberă de luni, PCRM se va adresa la Curtea Constituţională deja miercuri, 2 septembrie. Potrivit lui, Partidul Comuniştilor intenţionează să vină la şedinţa parlamentului pe 4 septembrie, iar nu pe 2 septembrie, aşa cum a decis majoritatea parlamentară.

"Vom acţiona în conformitate cu legea", a declarat Ţurcan.

Solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţia comuniştilor, fostul preşedinte al Parlamentului, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că "Parlamentul nu a comis nici un fel de încălcări".

"Legea stipulează acordarea a zece zile pentru formarea fracţiunilor. Acesta este termenul maxim. Însă acest lucru nu înseamnă că parlamentul nu poate lua decizii şi alege organele de conducere pînă la formarea fracţiunilor. Ar fi un nonsens. Parlamentul începe să lucreze şi să ia decizii prin majoritatea voturilor din momentul recunoaşterii atribuţiilor sale, după raportul preşedintelui Curţii Constituţionale. Anume astfel noi am procedat", a declarat Lupu.

T