Social

Încă o dată despre televiziunea lui Todercan

Aţi reţinut, presupun, episodul din seara de 29 iulie, la „Moldova 1”, când Valentin Todercan, directorul Companiei „Teleradio-Moldova”, a avut tupeul să dea buzna în studioul în care Mircea Surdu discuta cu invitaţii săi, pentru a-i da replică unuia dintre aceştia.
Constantin CHEIANU, 29 august 2009, 13:30

O ieşire „istorică”, nu îmi mai amintesc de un gest similar al vreunuia dintre conducătorii din Dealul Schinoasei! Acum vă întreb, oare de puţine ori aţi avut pornirea să interveniţi în emisiunile mincinoase ale televiziunii lui Todercan? Oare de puţine ori v-aţi simţit jigniţi şi înjosiţi de această instituţie? Numai că noi, spre deosebire de Todercan, nu avem voie, pentru că „Moldova 1” este televiziunea lui, nu şi a noastră. Şi ce dacă noi, atunci când ajungem cu telecomanda la „M 1”, avem sentimentul că am apăsat nu pe telecomandă, ci pe apa din toaletă şi din televizor ni se revarsă în casă murdăria madamei Răileanu, amestecată cu cea a lui Todercan!? Şi cu a lui Stepaniuc, pentru că am înţeles că ei o fac în trei… „Mesagerul”, am în vedere.

Nu aţi avut această pornire, să zicem, la „Mesagerul” de marţi, când a fost pus pe post un material despre refuzul comuniştilor de a discuta cu AIE şi despre ce crede cetăţeanul din stradă despre asta? Cetăţenii din stradă credeau, unul ca unul, că ţara are stringentă nevoie în momentul de faţă de o alianţă între comunişti şi Partidul Democrat. Cinci inşi au fost întrebaţi şi toţi cinci au avut o singură opinie!

Vă spun şi cine erau cei cinci. Cel puţin patru dintre ei aveau mutrele celor din primele rânduri ale protestatarilor de la 7 aprilie. Toţi cam de o vârstă, în jur de 23-25 de ani, raşi pe cap, cu moacă de recidivist şi toţi repetau ca papagalii un text învăţat (foarte prost) pe de rost. Am fost surprins să-i văd pe cei care au dat foc Parlamentului că pot învăţa, iată, două fraze pe dinafară. Deci, oamenii sunt de folosinţă universală.

Cât aş fi vrut să mă bag şi eu, ca şi Todercan, peste „Mesagerul” de marţi şi să zic, cel puţin: „Nu e frumos...”.

Fiindcă „cetăţenii” jucau atât de prost teatru, m-am întrebat la un moment dat de unde cunosc eu maniera aceasta. Şi mi-am amintit. Fix aşa juca în scenă Todercan însuşi, pentru că, dacă nu ştiaţi, omul acesta a fost şi actor. Nu are nici cea mai mică chemare pentru scenă şi pentru camera de luat vederi. Uitaţi-vă, de pildă, cât de ţeapăn şi de penibil este în emisiunea „Formula succesului” pe care o conduce împreună cu o altă „minune TV”, Dumitru Ţurcanu. Vedem însă că toţi actorii proşti pot fi foarte buni servi şi manipulatori.

Parcă au avut loc alegeri, parcă s-a schimbat ceva în ţară, iar mizeria ideologică cu numele „Moldova 1” lucrează ca înainte de 29 iulie, la turaţii maxime. Vă sâcâie mirosul neplăcut de la Staţia de epurare a apei din Chişinău? Adevărata putoare vine nu dinspre Munceşti, ci de la Telecentru şi acoperă întreaga ţară, nu numai capitala.

...Spectacolul cramponării de putere al comuniştilor a ajuns să pară jalnic. Voronin însuşi ar putea să-ţi trezească milă. Ar putea, dacă nu ai şti din ce material uman murdar este alcătuit omul acesta. Îi lipseşte minima demnitate să o facă barem bărbăteşte. Măcar aşa cum spunea că o poate face cu Roşca. (www.timpul.md)

T