Social

Guvernul RM este chemat sa prezinte explicatii la CEDO in cazul TVR 1

Guvernul este obligat sa prezinte pana la 26 februarie 2009 explicatii la pe marginea plangerii SRTV ca urmare a pierderii frecventei pe care emitea in R. Moldova. Guvernul Romaniei a fost invitat sa participe la examinarea acestei cauze in calitate departe terta , transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 10 noiembrie 2008, 17:32

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova cererea Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Guvernul este obligat sa prezinte pana la 26 februarie 2009 explicatii la pe marginea plangerii SRTV ca urmare a pierderii frecventei pe care emitea in R. Moldova. Guvernul Romaniei a fost invitat sa participe la examinarea acestei cauze in calitate departe terta , transmite Info-Prim Neo.

Avocatul SRTV, Janeta Hanganu, a declarat luni, 11 noiembrie, intr-o conferinta de presa ca cererea va fi examinata in regim obisnuit intrucat licenta a fost deja retrasa si prejudicii mai mari nu pot fi aduse. „Chiar daca cererea este examinata in regim obisnuit, speram ca ea se va solda cu un rezultat pozitiv, astfel incat TVR 1 sa poata reincepe transmiterea pe teritoriul R. Moldova, cel putin pe termen lung, daca pe moment nu exista nici o posibilitate", a mentionat Janeta Hanganu.

Avocatul sustine ca CEDO ar putea lua o decizie in acest caz pana la finele anului 2009. In cazul in care procesul va dura pana in 2011, cand expira licenta pentru retransmiterea TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, licenta ar putea fi prelungita cel putin pentru o perioada de timp egala cu aceea cand SRTV nu a putut face uz de frecventa, a spus Janeta Hanganu. Potrivit ei, in eventualitatea castigului SRTV la CEDO, compania care detine frecventa la moment nu are decat sa actioneze statul in judecata.

SRTV, care difuzeaza programele TVR, s-a adresat CEDO la 1 august 2008, dupa ce Curtea de Apel Chisinau si Curtea Suprema de Justitie au respins cererea sa impotriva Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a-si recapata dreptul de a transmite programul TVR 1 pe teritoriul R. Moldova. SRTV a reclamat in fata CEDO incalcarea dreptului la libera exprimare si dreptului la libera proprietate, in conditiile in care detine o licenta, valabila pana in anul 2011.

La 31 iulie 2007, CCA a scos la concurs reteaua a II-a de stat, pe care era difuzat postul TVR 1, pe motiv ca nu s-a reusit incheierea unui nou contract cu SRTV, care ar fi avut datorii in valoare de 150 mii de dolari fata de intreprinderea de stat „Radiocomunicatii". La 27 septembrie, CCA a acordat licenta de emisie pe reteaua respectiva canalului „2 Plus", proprietate a companiei „Telefe-M International".

Reteaua a II-a de stat are o acoperire de 80% pe teritoriul R. Moldova.

T