Social

CCA anulează concursul pentru 9 frecvenţe radio

CCA nu a acceptat cererea postului de radio „Antena C" de a retransmite câte 4 ore pe zi emisiuni ale postului de radio din Federaţia Rusă „Golos Rosii".
Info-Prim Neo, 26 octombrie 2009, 14:52

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anulat luni, 26 octombrie, concursul pentru 9 dintre frecvenţe radio, anunţate disponibile sau disponibilizate la 2 septembrie. Un alt concurs pentru utilizarea lor va putea fi anunţat nu mai devreme decât 11 noiembrie.

Parţial, rezultatele concursului pentru utilizarea frecvenţelor radio şi a canalelor TV s-au făcut publice în cadrul şedinţei CCA din 13 octombrie. În cadrul aceleaşi şedinţe a fost decisă amânarea deciziei privind 9 dintre frecvenţele radio scoase la concurs la 2 septembrie, din cauza unei confuzii apărute: printre solicitanţi se numărau doi cu concept identic - „Brandson" SRL şi „Umor FM" SRL.

Decizia CCA de la 13 octombrie s-a bazat pe o încheiere a Curţii de Apel, sesizată de reprezentanţii „Brandson" SRL, care susţin că au înregistrat marca comercială „Umor FM" la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală încă în anul 2007. Membrii CCA au decis atunci să amâne luarea unei decizii până la 26 octombrie.

Nici în şedinţa de luni, 26 octombrie, nu a fost posibilă luarea unei decizii, deoarece până la această dată a parvenit o citaţie a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), sesizată de această dată de către reprezentanţii „Umor FM" SRL. CSJ va examina recursul la 11 noiembrie, iar în acest context, CCA a decis anularea concursului pentru frecvenţele respective, cu specificarea că acesta va fi anunţat repetat după decizia CSJ.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, CCA nu a acceptat cererea postului de radio „Antena C" de a retransmite câte 4 ore pe zi emisiuni ale postului de radio din Federaţia Rusă „Golos Rosii". Decizia respectivă a fost motivată prin faptul că „Antena C" a obţinut frecvenţa pentru un concept în care se arăta că va fi transmis un produs sută la sută autohton.

Discuţiile la acest subiect au fost însoţite atât de glume, cât şi de acuzaţii şi nervozitate. Membrii CCA şi reprezentanţii „Antena C" s-au învinuit reciproc de implicare politică. Directorul „Antena C", Veaceslav Sâtnic, consideră că unii membri ai CCA ar fi acceptat cererea de retransmitere, în cazul în care ar fi fost vorba despre retransmiterea unui post românesc sau ucrainesc. Potrivit lui, retransmiterea postului „Golos Rosii" ar fi adus un suport financiar care ar fi permis postului radio să se menţină pe piaţă în condiţiile de criză economică actuale.

Tot luni, CCA a avertizat public întreprinderea „Sun Communications" SRL, privind nerespectarea de către aceasta a deciziei CCA prin care distribuitorii de canale TV sunt obligaţi să includă în pachetul social de programe posturile TV locale. În acest sens, CCA a fost sesizat de mai multe posturi TV printre care „Noroc TV", „Top 1" şi „Jurnal TV", ultimele două urmând abia să se lanseze.

Reprezenatnţii „Sun Communications" consideră că posturile locale şi autohtone care încă nu au raiting bun, trebuie să plătească o taxă pentru conectare şi o taxă lunară pentru a fi retransmise prin cablu.

T