Politic

Vremia Novostei: Romania alege intre un fost capitan de nava si un "prostanac"

La alegerile prezidentiale care se vor desfasura duminica, alegatorii din Romania vor alege intre un fost capitan si un "prostanac", scrie publicatia rusa "Vremia Novostei'' in editia de vineri, relateaza NewsIn."
Ziua, 20 noiembrie 2009, 16:52

Alegerile prezidentiale care vor avea loc duminica, 22 noiembrie, in Romania se vor desfasura in contextul instabilitatii si a unei lupte intense pentru putere. In urma cu aproximativ doua luni a fost demis Guvernul, iar unul nou nu a mai fost format", explica publicatia rusa."Dupa protestele functionarilor, inclusiv ale judecatorilor si politiei, saptamana aceasta, timp de trei zile, au intrat in greva si sindicalistii metroului din capitala, complicand situatia de transport intr-un oras cu o populatie de circa doua milioane de oameni. (...) Sindicalistii de la Metrorex cereau cresterea salariilor cu 20%, ceea ce intra in contradintie cu angajamentele Bucurestiului fata de creditorii de la FMI, de restrangere cheltuielilor bugetare. Partidul Democrat-Liberal, de guvernamant, a vazut in aceaste actiuni de protest intrigi ale Partidului Social-Democrat si ale candidatului sau la presedintie, Mircea Geoana", scrie "Vremia Novostei''.

De asemenea, noteaza publicatia rusa, "aceste alegeri, pentru prima data in istoria postcomunista a Romaniei, se desasoara separat de cele parlamentare, intrucat mandatul prezidential a fost extins pana la cinci ani. In acelasi timp, la initiativa presedintelui Traian Basescu, simultan cu alegerile (prezidentiale -n.red.) va fi organizat un referendum de reorganizare a Parlamentului intr-o institutie unicamerala".Pentru functia suprema au fost inregistrate 12 candidaturi, insa printre favoriti se numara doar trei persoane, adauga "Vremia Novostei''. Acestia sunt presedintele Traian Basescu, in varsta de 57 de ani, presedintele Senatului si liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, precum si liderul Partidului National-Liberal, Crin Antonescu, in varsta de 50 ani."Expertii presupun ca un al doilea tur de scrutin este inevitabil. Oricine ar fi adversarul lui Basescu - Geoana sau Antonescu -, sondajele arata ca in al doilea tur de scrutin majoritatea voturilor le poate obtine contracandidatul actualului presedinte.

Cel mai probabil, in lupta finala se vor intalni Basescu si Geoana", scrie publicatia rusa.Editorialistul roman Viorel Patrichi a declarat pentru "Vremia Novostei'' ca mai multe sanse pentru victorie le are Traian Basescu. Datorita discursurilor orientate impotriva persoanelor corupte, carora uneori le spune direct pe nume, actualul presedinte "este perceput de masele largi drept un luptaror pentru dreptate". Un astfel de comportament l-a facut si mai popular in perioada crizei economice. Sub lozinca de reformare a statutului, presedintele a initiat referendumul de micsorare a numarului de parlamentari si de creare a unui legislativ unicameral.

"Basescu a mizat pe dezgustul majoritatii populatiei fata de parlamentari, pe care oamenii ii considera corupti", a explicat jurnalistul roman pentru "Vremia Novostei''.El a mai spus ca Mircea Geoana, principalul contracandidat al actualului presedinte, "lasa de inteles ca are sustinere din partea SUA si a Rusiei, insa indiferent cine ar deveni presedinte, politica externa a Romaniei nu va cunoaste schimbari substantiale", mai scrie publicatia rusa. Mai mult, reaminteste "Vremia Novostei'', cu trei zile inainte de alegeri, ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein, a spus ca SUA nu are preferinte printre candidati.

"Traian Basescu s-a recomandat ca un politician puternic. Fost capitan, apoi ministru al transporturilor si primar al Bucurestiului, a devenit presedinte pentru un mandat de cinci ani. Mereu a pus accentul pe lupta anticoruptie si a mizat iscusit pe emotiile nationale ale romanilor in ceea ce priveste chestiunea moldoveneasca", noteaza publicatia rusa.In timpul campaniei electorale, presedintele a fost victima unei campanii anti-Basescu, mai scrie "Vremia Novostei''.

In acest context, publicatia rusa reaminteste scandalul legat de fratele sau, care a ocupat o functie importanta intr-o companie specializata pe vanzare de armament, apoi au fost scandalurile in care aparea in rol de protector al femeilor care au ocupat functii de ministru al turismului si tineretului. Acestora se adauga, scrie publicatia rusa, privatizarea flotei comerciale romane in perioada cand a fost ministru al transporturilor, pe care procuratura le-a dat uitarii in perioada mandatului sau de presedinte."Lui Mircea Geoana, fost sef al MAE si ambasador in SUA, i s-a lipit eticheta de 'prostanac', cu care a fost 'recompensat' altadata de colegul mai mare din Partidul Social-Democrat, fostul presedinte Ion Iliescu. Cu toate acestea, el a reusit sa reinnoiasca partidul, in plina criza, si a scos echipa din coalitia termorara de guvernamant (...)", mai scrie publicatia rusa.

 

 

T