Politic

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale au fost validate. Începe campania electorală pentru turul doi

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat, joi seară, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, anunţând că în al doilea tur de scrutin, care se va desfăşura pe data de 6 decembrie, vor intra Traian Băsescu şi Mircea Geoană, potrivit unui comunicat remis de CCR.
NewsIn, 27 noiembrie 2009, 08:22

Astfel, potrivit comunicatului remis joi seara de către Curtea Constituţională, în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, numărul cel mai mare de voturi a fost obţinut, în ordine, de Traian Băsescu (3.153.640 voturi) şi de Mircea Geoană (3.027.838 voturi). De asemenea, pentru că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale, Curtea a decis organizarea unui al doilea tur de scrutin, pe data de 6 decembrie, în baza articolului 81 alineat 2 din Constituţia României.

Totodată, CCR anunţă că, potrivit articolului 26, alineat 3 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui, campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la 26 noiembrie 2009, data aducerii la cunoştinţa publică de către Curtea Constituţională a zilei votării.

De asemenea, în cadrul şedinţei care a avut loc joi, CCR a respins cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale din data de 22 noiembrie 2009, formulată de către Partidul România Mare (PRM), cererea de anulare a primului tur de scrutin pentru funcţia de Preşedinte al României, formulată de către candidatul Constantin Ninel Potîrcă, precum şi cererea de invalidare a alegerilor prezidenţiale din data de 22 noiembrie 2009, formulată de PSD - Organizaţia Judeţeană Suceava. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis să respingă cele trei contestaţii pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile cerute de artticolul 24 alineat 1 din Legea nr. 370/2004, care prevede posibilitatea anulării alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natura să modifice ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

CCR precizează că Hotărârea nr. 36 din 26 noiembrie 2009, privind rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin desfăşurat la 22 noiembrie 2009, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Judecătorii Curţii Constituţionale au început să analizeze, joi, după ora 17.00, documentele primite de la Biroul Electoral Central, respectiv legalitatea desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi referendumului.

Tot joi, CCR a discutat solicitarea PRM de anulare a alegerilor prezidenţiale, dar şi contestaţia Asociaţiei Pro Democraţia privind nerespectarea procedurilor de organizare a refererendumului şi contestaţia împotriva deciziei BEC de respingere a unei candidaturi pentru prezidenţiale.

Ionel Marian Tabără a contestat la CCR decizia BEC prin care i s-a respins candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

Curtea Constituţională are, potrivit Constituţiei, printre atribuţii: veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului; veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.

 

T