Politic

Parlamentul a respins propunerea AMN de a fixa data alegerilor pentru 22 martie 2009

Majoritatea parlamentara a respins joi, 25 decembrie, propunerea fractiunii Aliantei „Moldova Noastra" de a include pe ordinea de zi proiectul de hotarare prin care data alegerilor urma sa fie stabilita pentru 22 martie 2009.
Info-Prim Neo, 25 decembrie 2008, 16:27

Chisinau (IPN) Majoritatea parlamentara a respins joi, 25 decembrie, propunerea fractiunii Aliantei „Moldova Noastra" (AMN) de a include pe ordinea de zi proiectul de hotarare prin care data alegerilor urma sa fie stabilita pentru 22 martie 2009, transmite Info-Prim Neo.

Deputatul AMN Ion Plesca, unul din autorii initiativei, a cerut ca proiectul sa fie inclus pe ordinea de zi a sedintei, ultima din actuala sesiune, deoarece la 7 martie 2009 expira mandatul actualului Parlament, iar Codul electoral prevede ca data alegerilor este stabilita printr-o hotarare a Parlamentului, cu cel putin 60 zile inainte de scrutin. Plesca a spus ca este oportun ca data alegerilor sa fie stabilita la 22 martie 2009, cu atat mai mult ca la 7 aprilie expira si mandatul presedintelui tarii.

In context, presedintele fractiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, si-a exprimat nedumerirea cu privire la tainuirea datei alegerilor. „Nu intelegem guvernarea. Si partenerii nostri externi, ambasadorii, organizatiile internationale, societatea civila se intreaba de ce nu se cunoaste inca data alegerilor. In alte tari, ea se cunoaste cu un an-doi inainte si nu este un secret de stat", a spus Diacov.

Propunerea AMN de a include proiectul nu a fost sustinuta de catre deputatii comunisti. Totodata, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a asigurat deputatii ca data alegerilor va fi stabilita in termenele prevazute de legislatie.

Potrivit Legii cu privire la procedura de alegere a presedintelui RM, seful statului este ales cu 45 de zile inainte de ziua expirarii mandatului presedintelui in exercitiu.

Parlamentul de aceeasi legislatura poate alege presedintele tarii o singura data, cu exceptia cazului de demitere/demisie sau imposibilitate definitiva a executarii atributiilor.

T