Politic

PSD va contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că fraudele de la alegeri obligă PSD să conteste scrutinul prezidenţial de duminică.
Mediafax, 7 decembrie 2009, 14:40

Dragnea susţine că românii l-au ales pe Mircea Geoană, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să-l scoată pe actualul preşedinte învingător.

Dragnea a precizat că această decizie politică va fi luată în Comitetul Excutiv al partidului, de la ora 17.00.

"Astăzi şi mâine vom finaliza procedurile de contestare a alegerilor", a adăugat Liviu Dragnea.

"Convingerea noastră este că românii l-au ales pe Mircea Geoană preşedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să îl scoată pe acesta, în mod fraudulos, câştigător al unui nou mandat", a mai declarat secretarul general al PSD.

Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, cel târziu până în data de 8 decembrie, cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor.

După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.

Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

T