Politic

"Un al doilea mandat periculos pentru 'cavalerul solitar' Traian Basescu"

Presa internationala continua sa analizeze si marti situatia din Romania, in urma rezultatului alegerilor prezidentiale.
PRO TV, 8 decembrie 2009, 12:37

Jurnalistii straini vorbesc despre o tara divizata, aflata in cea mai grava criza politica si economica de dupa caderea comunismului.

Euronews: "Romania este divizata, in urma scrutinului prezidential de duminica, la finalul caruia a iesit invingator, cu un rezultat foarte strans, actualul presedinte Traian Basescu. Formatiunea contracandidatului Mircea Geoana sustine insa ca acesta este invingatorul si acuza masinaria de stat a actualului sef al statului ca incearca sa obtina un al doilea mandat pentru acesta prin frauda. Observatorii OSCE au afirmat ca scrutinul s-a derulat in mod corect, dar au recunoscut ca nu au putut sa realizeze o monitorizare sistematica la nivelul intregii tari".

Le Temps: "Cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu este unul periculos pentru actualul sef al statului, in conditiile in care formarea unui nou guvern se anunta dificila. Basescu, al carui partid nu dispune decat de o treime din voturi in Parlament, va trebui sa recurga la pragmatism pentru a incheia aliante, la nevoie chiar cu unii dintre dusmanii sai din campanie".

Irish Times: "Victoria lui Traian Basescu, un fost capitan de vas, care a nemultumit o mare parte a elitei romanesti cu stilul sau dur si hotararea de a lupta impotriva coruptiei, pare sa fi adancit si mai mult criza politica de la Bucuresti. Nu este de mirare, dat fiind ca rezultatul este atat de strans, iar victoria nu va face decat sa prelungeasca instabilitatea. Rezultatul alegerilor va ingreuna implementarea reformelor necesare si este inca un obstacol in calea reluarii acordului cu FMI".

The Scotsman: "Rezultatul contestat al scrutinului ar putea compromite sansele ca Romania sa iasa din cea mai grava criza politica si economica de la caderea comunismului, in urma cu 20 de ani. Prezentandu-se ca un reformator ce doreste sa ia masurile necesare pentru deblocarea finantarii FMI, Basescu ar putea incerca sa construiasca o coalitie alcatuita din Partidul Democrat-Liberal si una dintre formatiunile mai mici. Daca formarea unui nou Guvern se va dovedi dificila, Romania se va confrunta cu alegeri generale in 2010, de natura sa prelungeasca starea de incertitudine care a cuprins tara".

Ouest-France: "Traian Basescu, 'cavalerul solitar', a fost reales, insa este complet izolat in plan politic, fara majoritate in Parlament. El va trebui totusi sa alcatuiasca un Guvern si va trebui sa faca acest lucru de urgenta, deoarece tara este paralizata dupa caderea guvernului minoritar de centru-dreapta al lui Emil Boc. Partidul Democrat-Liberal al lui Traian Basescu doreste sa "inceapa negocieri", in special alaturi de liberali si de UDMR, care sunt insa aliatii lui Mircea Geoana".

T