Politic

Antonescu: PNL ar intra la guvernare, dacă ar avea premierul

Liberalii ar putea intra la guvernare, dacă preşedintele Traian Băsescu numeşte un premier al PNL. Declaraţia a fost făcută astăzi dimineaţă de Crin Antonescu, liderul partidului, la Radio Guerrilla.
Evenimentul Zilei, 8 decembrie 2009, 12:39

"Singura formulă în care cu cineva ca Traian Băsescu sau cu cineva ca PD-L se poate discuta o guvernare este situaţia în care PNL deţine poziţia de premier. Asta ca să putem discuta. Nu spun că e suficient, sigur că ar însemna şi alte discuţii. După părerea mea cu PD-L aşa cum s-a dovedit şi în cazul nostru şi în cazul PSD este practic imposibil de guvernat. Dar ar fi singurul context în care s-ar putea deschide discuţia", a spus Crin Antonescu.

Aceasta după ce, ieri, liderul liberal, susţinut de Ludovic Orban şi Norica Nicolai, excludea orice colaborare cu PD-L şi susţinea continuarea colaborării cu PSD. Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali a afirmat însă, astăzi dimineaţă, că PNL nu ar trebui să mai facă alianţă cu democrat-liberalii, ci să rămână în opoziţie. "România are nevoie urgentă de un Guvern. A câştigat Băsescu, să rămână un Guvern minoritar PD-L", a afirmat Puiu Haşotti, la Realitatea TV.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu spunea ieri, înaintea şedinţei Biroului Politic Central, că PNL şi PSD au fost unite doar de proiectul Johannis , iar din moment ce această variantă a fost eliminată, liberalii nu ar trebui să fie "căţeluşul" social-democraţilor.

După întâlnirea de ieri a liberalilor, Orban a dezvăluit că Traian Băsescu l-a sunat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru a negocia un posibil Guvern. Traian Băsescu a afirmat în nenumărate rânduri că preferă o guvernare de dreapta, cu PD-L şi PNL, iar înainte de turul al doilea al prezidenţialelor şeful statului spunea că, în cazul câştigării alegerilor, ar dori să nominalizeze un premier "pe placul PNL".

Cu numai câteva zile înainte de alegeri, Gheorghe Flutur a făcut şi el un apel la liberali ca, duminică după anunţarea rezultatelor parţiale, să vină la discuţii pentru formarea unui Guvern.

 

T