Politic

Cum poate arăta noul guvern al lui Băsescu

Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte deschide mai multe variante pentru formarea viitorului guvern: menţinerea formulei Negoiţă, asocierea cu liberalii sau încercarea unui guvern minoritar alături de UDMR, minorităţi, independenţi şi atragerea unui grup de fugari din PSD şi PNL.
Money Channel, 8 decembrie 2009, 12:40

Probabila victorie a lui Traian Băsescu pentru un nou mandat de preşedinte al României redeschide toate jocurile politice, susţin analiştii politici contactaţi de REALITATEA.NET. Şeful statului şi-a exprimat de altfel, în campania electorală, preferinţa pentru o guvernare de dreapta, formată din PD-L şi PNL şi nu a respins în ultima vreme varianta Klaus Johannis. Totuşi, Johannis a anunţat luni categoric că nu va accepta să fie premierul lui Băsescu.

"Din momentul în care se vor valida rezultatele alegerilor, va începe un proces de repoziţionare a puterii. Vom avea parte fie de strategii colaborare, fie de strategii de conflict. Cred că ţine de înţelepciunea tuturor liderilor politici importanţi: Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Mi-e foarte greu să spun dacă actuala coaliţie dintre PSD-PNL şi UDMR va rezista. Ea a apărut dintr-o nevoie electorală, nu a fost construită din timp, iar omul-pivot al ei - Klaus Johannis - este şi el rezervat. Pentru PD-L, probabila încercare de a construi o coaliţie pe calea regală cu 2 sau 3 partide s-ar putea să fie o opţiune importantă", afirmă sociologul Vasile Dâncu.

 

T