Social

PCRM colectează bani pentru reconstrucţia monumentului din Kutaisi

Comuniştii din Moldova vor să contribuie la reinstalarea la Moscova a monumentului distrus în Kutaisi.
Moldova Azi, 28 decembrie 2009, 12:47

Subiectul monumentului de la Kutaisi a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Executivului Politic al CC al PCRM, desfăşurată sâmbătă, 26 decembrie.

Comuniştii de la Chişinău şi-au exprimat indignarea faţă de decizia autorităţilor din Georgia de a distruge memorialul soldaţilor ucişi în cel de-al Doilea Război Mondial.

"Executivul Politic a apreciat unanim acest caz ca o manifestare a vandalismului şi lipsei de respect faţă de propriul popor, faţă de milioanele de omeni decedate în timpul războiului", se arată într-un comunicat al PCRM. .

Potrivit comunicatlui, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova din primele zile după venirea la putere în anul 2001, a iniţiat o intensă activitate de restabilire a muzeelor, monumentelor şi memorialelor dedicate evenimentelor eroice din timpul războiului contra fascismului. "Din acea perioadă în Moldova au fost renovate sau construite din nou sute de asemenea obiecte, printre care şi complexele memoriale de la Şerpeni şi Chişinău. PCRM consideră o asemenea atitudine faţă de propriul trecut ca una firească pentru o societate civilizată", se arată în comunicatul PCRM.

În această ordine de idei, Executivul Politic al CC al PCRM a salutat decizia autorităţilor din Federaţia Rusă de refacere a unei copii a monumentului pe teritoriul Moscovei.

La propunerea preşedintelui partidului Vladimir Voronin a fost luată decizia de a susţine această iniţiativă şi a organiza colectarea mijloacelor din partea cetăţenilor pentru refacerea monumentului în Federaţia Rusă.

Memorialul gloriei militare sovietice de la Kutaisi a fost demolat la 19 decembrie curent, la indicaţia autorităţilor de la Tbilisi. Oficialităţile au anunţat construirea în acest loc a unei clădiri care va deservi Parlamentul, în vederea redinamizării oraşului industrial Kutaisi, al doilea ca mărime din Georgia.

Lucrătorii care au realizat explozia pentru a demola monumentul au provocat moartea accidentală a unei fetiţe de şapte ani şi a mamei sale şi rănirea unui bărbat.

MAE rus l-a denunţat demolarea monumentului drept un act de "vandalism de stat, care aduce o ofensă sentimentelor tuturor persoanelor civilizate". După ce a condamnat decizia autorităţilor georgiene şi a cerut organismelor internaţionale să procedeze la fel, Kremlinul a anunţat că va recupera acest monument prin redislocarea lui la Moscova, în varianta unei copii.

Primarul capitalei ruse Iuri Lujkov a anunţat că monumentul va fi amplasat pe Colina Poklonnaia din Parcul Victoriei (Park Pobedî) din Moscova. Propunerea privind ridicarea la Moscova a unui monument similar celui distrus la Kutaisi a fost lansată de premierul rus Vladimir Putin.

Lujkov susţine că monumentul va fi restabilit din contul «donaţiilor publice». Va fi, sau nu, rămâne de văzut, întrucât autorul lucrării susţine că «restabilirea memorialului este imposibilă, deoarece documentaţia de proiect nu s-a păstrat».

La rândul său, autorul monumentului Merob Berdzenişvili consideră reconstruirea lui este «un act nobil», deşi toate schiţele şi machetele sunt de negăsit la fabrica de sculturi din Tbilisi.

 

T