Politic

RETROSPECTIVĂ - R. Moldova s-a transformat în 2009 dintr-un stat izolat într-un partener promiţător

În 2009, R. Moldova s-a transformat dintr-un stat imprevizibil şi izolat pe plan internaţional, guvernat de un Partid Comunist nereformat, într-un partener credibil şi promiţător cu clare aspiraţii europene, consideră atât experţii de la Chişinău, cât şi ministrul de externe Iurie Leancă.
NewsIn, 31 decembrie 2009, 11:54

"Acum trei luni când partidele democratice am preluat puterea, Republica Moldova era o ţară izolată pe plan internaţional, cu o imagine perimată şi o credibilitate foarte scăzută. Sârma ghimpată ne separa pe noi de restul lumii, relaţiile bilaterale cu vecinii erau la pământ, organismele financiare internaţionale au fost fugărite din ţară în toiul crizei financiare", a declarat miercuri seara prim-vicepremierul moldovean, ministrul de externe, Iurie Leancă, într-o emisiune în direct difuzată la Chişinău de postul public de televiziune Moldova 1.

"Între timp, în trei luni, noile autorităţi au reuşit să normalizeze relaţiile cu vecinii, să imprime dialogului cu Washington şi cu Moscova un nou dinamism şi pragmatism, să readucă FMI-ul, cu care urmează să semneze foarte curând Memorandumul convenit la toţi parametrii, să obţină sprijin financiar de la americani, şi, cel mai important, să aibă o nouă dinamică şi o nouă calitate în relaţiile cu UE. Faptul că în trei luni au administrat situaţia astfel încât am reuşit să realizăm schimbări calitative pozitive spre beneficiul Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei îmi inspiră un optimism absolut justificat pentru a spune că în 2010 vom reuşi să consolidăm această perspectivă europeană pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii ei", a conchis Iurie Leancă.

Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, spune că anul 2009 a fost un an plin de provocări, a avut un început prost în planul politicii externe, influenţat de nereuşitele guvernării comuniste de a organiza o campanie electorală pentru alegerile parlamentare în conformitate cu principiile şi valorile democratice. "Acest lucru s-a răsfrânt negativ asupra politicii externe moldovene în prima jumătate a anului, dar în cele din urmă cea de a doua jumătate, de după victoria forţelor democratice în scrutinul anticipat din 29 iulie, a fost una plină de rezultate şi oportunităţi care ar urma să fie materializate în 2010", a declarat Victor Chirilă în cadrul unei emisiuni realitate de Asociaţia pentru Politică Externă.
"Zilele de 7 şi 8 aprilie, când au avut loc protestele anticomuniste ale tinerilor, reprimate violent de guvernarea comunistă, au fost momentul adevărului pentru mulţi cetăţeni din R. Moldova. Atunci mulţi au înţeles că discursul european al guvernării comuniste este lipsit de substanţă. Un adevăr afirmat şi înainte de mulţi experţi şi politicieni, personalităţi publice de la Chişinău şi din exteriorul R. Moldova. Dar, de asemenea, acest moment de adevăr a avut un impact negativ asupra relaţiilor noastre cu vecinii, în special cu România, cu Ucraina, dar şi cu UE, pentru că după 7 aprilie se observa practic o îngheţare a relaţiilor noastre cu Bruxelles", constată Victor Chirilă.

Expertul aminteşte că perspectiva începerii negocierilor asupra Acordului de Asociere cu UE a devenit ambiguă după 7 aprilie şi introducerea regimului de vize cu România. Decizia a fost considerată drept un afront adus nu doar României, dar întregii Uniuni Europene şi UE a decis să înainteze drept condiţie esenţială pentru reluarea relaţiilor normale cu Chişinăul înlăturarea regimului discriminatoriu de călătorii pentru cetăţenii români.

Victor Chirilă a salutat faptul că, în pofida acestui context nefavorabil, UE a invitat totuşi R. Moldova să adere la Parteneriatul Estic, iniţiativă la care Chişinăul aderă la 7 mai 2009. "Cred că a fost o decizie corectă atât din partea UE, cât şi a politicienilor noştri de atunci, pentru că participarea noastră la Parteneriatul Estic deschide o mulţime de perspective în relaţiile noastre bilaterale cu UE. Cel mai important este că, datorită Parteneriatului Estic, R. Moldova are şansa să semneze în viitorii doi sau trei ani un Acord de Asociere cu UE, care va deschide perspectiva asocierii economice la UE şi chiar a asocierii politice într-o perioadă mai lungă de timp. Parteneriatul Estic, de asemenea, deschide perspectiva dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu Bruxelles şi ne oferă şansa să creăm o zonă de comerţ liber aprofundat cu UE", punctează expertul.

Totuşi, notează Victor Chirilă, aceste perspective nu puteau fi realizate în contextul de după 7 şi 8 aprilie, când comuniştilor le revenea 60% în Parlament, şi anticipatele din 29 iulie, la care partidele democratice au câştigat majoritatea, sunt un alt moment de adevăr în Republica Moldova, un alt moment de cotitură, care oferă şansa ca aceste perspective să fie cu adevărat realizate.
"Miza a fost mare, s-a mizat pe noua generaţie de politicieni, care veneau cu o agendă ambiţioasă de integrare europeană.

Aceste ambiţii şi această voinţă a fost auzită şi sprijinită nu doar de cetăţenii R. Moldova, dar şi de partenerii noştri externi. Şi am văzut că în următoarele luni până în prezent noua guvernare beneficiază de un credit de încredere din partea principalelor actori internaţionali şi parteneri ai R. Moldova, din partea SUA, care a declarat că ne oferă o asistenţă impunătoare pe parcursul anului viitor în valoare de 262 milioane de dolari din cadrul programului Provocării Mileniului. De asemenea, FMI a negociat un Acord de asistenţă în valoare de 590 milioane de dolari, UE este gata să demareze din ianuarie anul viitor un Acord de Asociere cu Chişinăul şi să ne ofere în lunile ianuarie-februarie o asistenţă în valoare de peste 100 milioane euro, o asistenţă care este necesară pentru a face faţă problemelor legate de criza economică şi financiară", spune Victor Chirilă.

Expertul independent Vlad Lupan spune că anul 2009 a fost unul plin de dramatism şi răsturnări, cu un început sub umbra partidului comunist. "Un început de an în care PCRM se îndrepta spre Moscova ca să vedem, după asta, o evoluţie dramatică în R. Moldova internă, protestele anticomuniste din 7 aprilie reprimate cu violenţă, care au avut şi importante implicaţii externe. După care să vedem şi o răsturnare a situaţiei odată cu victoria partidelor democratice la alegerile din 29 iulie şi în consecinţă o orientare clară spre integrarea europeană", spune Vlad Lupan.

Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, spune că politica externă a Chişinăului de la începutul anului 2009 a fost marcată de campania electorală a Partidului Comuniştilor, prin mişcări spre Rusia şi tendinţe de a transforma Rusia într-un argument în campania electorală. "Apoi, a venit momentul adevărului unde s-a dat pe faţă incapacitatea sistemului nostru de securitate - 7 aprilie. Evenimentele din 7 aprilie au arătat cât de 'profunde' au fost reformele pro-europene din Republica Moldova şi cât de 'adânc' au fost împărtăşite valorile europene de guvernarea anterioară. Adică deloc. Partea a doua a anului este plină de speranţe, pe fundalul nereuşitei din prima parte, şi avem o serie de realizări, dar care sunt mai mult începuturi sau restabilirea unor situaţii de normalitate", spune Eugen Revenco.

Potrivit extertului, protestele anticomuniste ale tinerilor din 7 aprilie şi reprimarea lor violentă de către guvernarea comunistă au fost în mod categoric momentul crucial al anului, un moment de turnură. "7 aprilie a marcat calea spre schimbare", spune Revenco. "Am avut distrugerea relaţiilor bilaterale cu România care au coborât la un minim absolut, iar în partea a doua a anului aceste relaţii de bună vecinătate sunt restabilite. Apoi, cu Ucraina, nereuşitele s-au transformat în hotărârea guvernului de la Kiev de a introduce garanţii financiare de peste 1100 de euro pentru cetăţenii Republicii Moldova care intenţionează să călătorească în Ucraina. Şi, în partea a doua vedem suspendare a cestui regim şi tendinţe de anulare a acestuia. Cu UE vedem o apropiere vădită, o atitudine favorabilă a europenilor, a Parlamentului European, a Comisiei Europene. Vom vedea în anul 2010 dacă Chişinăul va reuţi să materializeze această incredere", spune Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

 

T