Politic

Vizita lui Băsescu aşteptată cu nerăbdare de guvernarea democrată de la Chişinău

Liderii formaţiunilor democratice aflate la guvernare la Chişinău salută vizita preşedintelui român Traian Băsescu în Republica Moldova şi au mari aşteptări de la această vizită în sensul unei mai mari deschideri şi a unor relaţii bilaterale pragmatice dintre Chişinău şi Bucureşti.
Lina Grau pentru Moldova Azi, 26 ianuarie 2010, 14:02

Acesta, în timp ce liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, spune că vizita lui Traian Băsescu la Chişinău este una inoportună şi "nu ar fi de dorit" în această perioadă.

Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal, Ion Hadârcă, spune că îngheţul din relaţiile bilaterale cu Bucureştiul se datorează fostei guvernări comuniste de la Chişinău, "care a dorit izolarea internaţională a Republicii Moldova şi aruncarea ei în braţele ursului". Potrivit lui Hadârcă, vizita lui Băsescu este foarte mult aşteptată, în primul rând pentru că vine cu un mesaj nou în revigorarea şi reimpulsionarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România.

"Fosta conducere comuniste a dorit relaţii duşmănoase, ostile şi neconstructive cu Bucureştiul. Acum trebuie refăcută această direcţie, pentru că ea este magistrală şi strategică pentru Republica Moldova", spune Ion Hadârcă.

Faptul că preşedintele român este însoţit de o delegaţie importantă de oficiali, oameni de afaceri, reprezentanţi ai administraţiei publice locale demonstrează caracterul serios al intenţiilor Bucureştiului de a reface relaţii pragmatice şi apropiate cu Republica Moldova, spune preşedintele grupului parlamentar al PL. "Faptul că vine şi ministrul de Externe oferă posibilitatea unor deschideri importante şi prima dintre aceasta ar fi chiar investirea noului ambasador român la Chişinău şi deschiderea celor două consulate noi la Bălţi şi Cahul", a spus Ion Hadârcă, precizând că şi Chişinăului este în proces de definitivare a deciziei privind numirea unui ambasador la Bucureşti.

Vicepremierul Ion Negrei a declarat, la rândul său, că relaţia cu Bucureştiul este una specială pentru Chişinău, dată fiind apropierea istorică şi culturală, motiv pentru care şi aşteptările sunt deosebite. "Având atâtea lucruri în comun, ne-am pomenit totuşi în corăbii diferite - România este în UE, iar Republica Moldova a rămas în afară în formula de stat independent. Ar fi bine ca România să fie acel motor care să ne orienteze spre UE, având deja experienţa aderării şi de stat membru - asta ar fi cea mai mare reuşită a vizitei preşedintelui României Traian Băsescu la Chişinău şi a relaţiilor viitoare dintre România şi Republica Moldova", a spus Ion Negrei.

Potrivit lui, tensiunile din relaţiile bilaterale din trecut se explică prin acţiunile nedemocratice ale fostului regim comunist de la Chişinău. Pe de altă parte, Ion Negrei spune că problema limbii române în Republica Moldova, a denumirii ei corecte şi trecerii acesteia în actele constituţionale este o prioritate a Chişinăului şi acest lucru se va face, "deoarece problema limbii este şi problema spaţiului în care vrem noi să trăim - în spaţiul adevărului, sau să rămânem în minciună". "De aceea, la deschiderea pe care o manifestă Guvernului de la Chişinău astăzi ar trebui rezolvată în lumina adevărului ştiinţific şi problema limbii - adică să fie fixate în actele oficiale denumirea corectă - de limbă română", spune oficialul moldovean.

Partidul Democrat din Moldova, condus de Marian Lupu, susţine într-o declaraţie de presă că vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, în Republica Moldova este o dovadă de normalizare a relaţiilor bilaterale. "Tensiunea, acuzaţii şi insulte reciproce caracteristice pentru perioada recentă a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova n-au adus avantaje populaţiei ambelor state", se spune în declaraţie, care menţionează că perioadele de deteriorarea relaţiilor erau resimţite de către cetăţenii celor două state prin cozile de la consulate pentru a primi vize, probleme la frontieră, oportunităţi economice ratate.

Evoluţiile în domeniul relaţiilor bilaterale din ultimele luni - eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii României, semnarea şi ratificarea Convenţiei Europene privind asistenţa micului trafic la frontieră, decizia de a scoate sârma ghimpată de-a lungul frontierei moldo-române sunt un început bun pentru iniţierea şi edificarea relaţiilor constructive de prietenie, reciproc avantajoase.

Miercuri şi joi preşedintele român Traian Băsescu efectuează o vizită oficială la Chişinău la invitaţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Băsescu este însoţit de o delegaţie importantă de miniştri, oficiali, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi va avea întrevederi cu toţi factorii de decizie de la Chişinău, urmând să viziteze şi oraşul Cahul din sudul Republicii Moldova, unde Bucureştiul este de cale să deschidă un consulat nou.

 

 

T