Politic

Armata rusă, dislocată în Transnistria, furnizează spioni pentru Ucraina

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) au reţinut în flagrant un grup de spioni ruşi, ce activau de pe teritoriul Transnistriei.
Moldova Azi, 3 februarie 2010, 13:00

Şeful Serviciului de Securitate a Ucrainei Valentin Nalivaicenko a anunţat că la 29 ianuarie au fost reţinuţi un cetăţean rus şi un locuitor al or. Sevastopol, bănuiţi de tentativa de scoatere din ţară a unor echipamente militare, ce constituie secret de stat.

Potrivit agenţiei ucrainene de presă Ukrainski Novini, cetăţeanul rus era angajatul unei întreprinderi din complexul militar al Rusiei, specializat în producţia echipamentelor de transmisiune pentru nave şi staţii de salvare maritime. Nalivaicenko a comunicat că cetăţenaul ucrainean urma să transmită cetăţeanului rus, contra sumei de 4 mii dolari SUA, 7 blocuri secrete ale unei staţii radio, utilizate în apărarea antiaeriană. Cei doi au fost prinşi în flagrant. Cetăţeanul rus a fost acuzat de spionaj, iar cel ucrainean - de trădare a intereselor ţării.

Anterior, la 27 ianuarie, SBU a intentat dosare penale împotriva unui grup de cetăţeni ruşi, bănuiţi de spionaj. Grupul era condus de un ofiţer al serviciilor secrete ruse (FSB). Reţinerea a avut loc în momentul primirii informaţiilor secrete de la un cetăţean ucrainean, în regiunea Odesa, la 14 km de segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Ofiţerul rus Vladimir Alexandrov, era „acoperit" de încă trei ofiţeri ai FSB, militari din Grupul operativ al trupelor ruseşti (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

"Acţiunile acestora erau urmărite de departe de şeful lor - un locotenent-colonel, şeful Diviziei de contraspionaj militar a FSB în GOTR, care a fugit de la locul faptei, părăsindu-şi subalternii", a spus Nalivaicenkio.

Potrivit lui Nalivaicenko, în timpul controlului de la reţinuţi a fost confiscat echipament de spionaj: dictafoane digitale, o cameră video în formă de pix, un suport pentru păstrarea informaţiilor digitale cu instrucţiuni pentru agent, sub formă de breloc la chei, un netbook, carduri flash.

SBU a stabilit că ofiţerul rus a venit din Moscova special pentru a conduce operaţiunea de spionaj. Toţi cei reţinuţi au sosit în Ucraina de pe teritoriul regiunii transnistrene.

Nalivaicenko a comunicat că sub conducerea ofiţerului superior, angajaţii FSB l-au sechestrat pe cetăţeanul ucrainean, deţinător al secretului de stat, şi prin şantaj, ameninţându-l cu moartea familiei sale, l-au convins să coopereze cu FSB.

Pe numele ofiţerului superior a fost intentată o cauză penală pentru spionaj şi aceasta a fost arestat.

Ceilalţi ofiţeri SFS al Rusiei, după interogări, au fost expulzaţi de pe teritoriul Ucrainei cu interzicerea de a intra pe teritoriul Ucrainei în decurs de cinci ani.

Rusia a recunoscut faptul reţinerii, anunţând că acţiunile SFS aveau un "caracter de răspuns".

Astfel, ziarul rus Gazeta menţionează că cetăţeanul rus Ruslan Pilipenko era un agent dublu. Acesta era angajatul direcţiei de spionaj din cadrul ministerului apărării al Ucrainei, iar din 2006, „efectua acţiuni îndreptate împotriva intereselor Rusiei".

Publicaţia notează că la 29 octombrie 2009 Pilipenko a fost arestat la Tiraspol, pe teritoriul bazei militare ruse, „în timpul săvârşirii unor acţiuni de spionaj". Surse din cadrul FSB au negat faptul şantajării şi impunerii cetăţeanului ucrainean de către ofiţerii FSB. Mai mult, acestea menţionează că, mai târziu, după reţinerea sa la Tiraspol, Pilipenko i-a propus colaboratorului FSB să-i transmită la 27 ianuarie informaţii privind pericolul existent pentru activitatea obiectelor militare din Transnistria."Se pare că anume la această întâlnire au şi fost reţinuţi ofiţerii ruşi", notează Gazeta.

Publicaţia rusă mai notează că, potrivit raportului de activitate pe anul 2009, prezentat la finele anului trecut de şeful SBU Valentin Nalivaicenko, în 2009 SBU a contracarat activitatea a 7 diplomaţi-spioni şi a 16 agenţi secreţi pe teritoriul Ucrainei.

T