Politic

Viorel Badea: Armata rusă este un microb pe corpul Republicii Moldova

În cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, senatorul român Viorel Badea a pledat pentru retragerea cât mai grabnică a armatei ruse din Moldova.
Moldova Azi, 3 februarie 2010, 15:36

"România nu face presiuni asupra Republicii Moldova. Noi suntem foarte convinşi că Republica Moldova este un stat suveran. Este un stat care trebuie să decidă plenar şi individual asupra viitorului său.Tocmai din acest motiv apelăm către cancelariile europene să facă tot necesarul pentru ca armata rusă să se retragă din regiunea transnistreană", a declarat miercuri la Chişinău, senatorul român, vicepreşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului României, Viorel Badea.

„Este foarte important, pentru că în momentul în care ai în organismul tău ai un microb, iar acest microb nu este înconjurat de anticorpi, se formează o boală. Or, scuzaţi-mă, armata rusă este un corp străin în corpul Republicii Moldova", a declarat Viorel Badea.

Senatorul a pledat pentru reluarea negocierilor în format 5+2 pentru a fi soluţionată această situaţie, „care este totalmente contra naturii".

În această ordine de idei, fiind solicitat de jurnalişti, senatorul a spus că proiectul de constituire a batalionului mixt româno-moldovean este încă valabil. Proiectul de constituire a batalionului mixt a fost înaintat de către România în 2001, atât la NATO cât şi la forurile europene.

"Da, cu siguranţă, acest demers a rămas în continuare activ pe agenda noastră. Se vor face toate aceste demersuri. Deja avem un dialog în acest sens cu partenerii noştri europeni şi eu consider, ca şi Dvs, că aceasta ar fi cea mai obiectivă manieră de a ne implica în soluţionarea situaţiei din regiunea Transnistria", a mai declarat senatorul Viorel Badea.

T