Social

Apelul Consiluilui de Presă către jurnalişti şi instituţiile mass-media

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte drepturile de autor şi să nu admită cazuri de plagiat în activitatea lor jurnalistică.
Consiliul de Presă, 4 februarie 2010, 10:44

Consiliul de Presă a fost sesizat de către unele instituţii mass-media referitor la acte de preluare neautorizată şi cu încălcarea reglementărilor dreptului de autor a unor articole şi ştiri din ediţiile electronice ale ziarelor şi agenţiilor de presă. Consiliul de Presă îi îndeamnă pe jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte prevederile Legii privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi ale codurilor etice pentru jurnalişti. Amintim că Legea privind dreptul de autor stabileşte că „autorul beneficiază de dreptul exclusiv de autor asupra operei sale, acesta rezultând din însuşi faptul creării ei". Codul principiilor de etică profesională al jurnalistului din R. Moldova prevede că plagiatul este inadmisibil, iar „jurnalistul va face trimiteri la numele autorului, ori de câte ori va face uz, într-un fel sau altul, de o lucrare a colegului său".

Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti recomandă jurnaliştilor să nu imprime, multiplice sau distribuie anumite materiale, dacă nu au „un acord (verbal sau în scris) cu autorul acestora în ceea ce priveşte drepturile conexe".

În aceeaşi ordine de idei, Consiliul de Presă solicită instituţiilor mass-media printate şi electronice să nu recurgă la preluarea de materiale fotografice fără acordul şi citarea sursei şi/sau autorului.

Consiliul de Presă recomandă ca preluarea fără cost a unor materiale de presă să se realizeze după modelul unor ţări membre ale Uniunii Europene, şi anume în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei şi indicat linkul direct la sursă. Preluarea integrală a articolelor sau ştirilor se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor.

Telefon pentru relaţii: 22-09-96

Consiliul de Presă este un mecanism de autoreglementare, creat* pentru sporirea responsabilităţii presei din Republica Moldova faţă de cititori prin soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre publicaţii şi cititori, cultivarea culturii dialogului şi respectului reciproc între presă şi consumatorii de media, promovarea jurnalismului de calitate şi a respectării standardelor profesionale şi deontologiei jurnalistice de către ziare, reviste, agenţii de ştiri sau portaluri informaţionale. Din componenţa Consiliului de Presă fac parte nouă persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis. Patru membri ai Consiliului reprezintă mediul jurnalistic, iar cinci membri reprezintă consumatorii de produse mass-media.

* Fondatori ai Consiliului de Presă din Republica Moldova sunt: Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO" şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul".

 

 

 

T