Politic

Igor Munteanu: Amplasarea scutului anti-rachetă în România va da Moldovei o garanție suplimentară că neutralitatea va fi protejată

Expertul în probleme de securitate Igor Munteanu, director executiv al Institutului „Viitorul" susţine că reacţia Rusiei nu va fi una extrem de agitată şi nervoasă.
Moldova Azi, 5 februarie 2010, 17:09

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a declarat că din partea Federaţiei Ruse vor fi reacţii mai degrabă tactice, „ca să nu înţeleagă Occidentul sau ţările din apropierea Federaţiei Ruse că acest gest rămâne neobservat".

Întrebat ce contra-măsuri ar putea să ia Rusia şi dacă ar putea să folosească Transnistria împotriva planurilor americane şi să-şi sporească prezenţa militară, după cum îi ceruse foarte recent Tiraspolul, Igor Munteanu a răspuns că ceea ce îi cere Tiraspolul ţine mai degrabă de jocurile locale, pentru ca să-i ofere greutate în negocierile cu Chişinăul. „Nu este un răspuns pe care Moscova deja l-a focalizat pentru a contracara instalarea acestui sistem. Despre instalarea acestui sistem în sudul regiunii Rusia a fost suficient de bine informată şi anumite lucruri deja s-au discutat în cadrul consiliului de consultare Rusia - NATO", a spus Munteanu.

Expertul a explicat că Rusia s-a împotrivit puternic amplasării în Polonia a unui sistem similar, deoarece rachetele care urmau să fie amplasate în Polonia erau cu rază lungă de acţiune, era vorba de rachetele Patriot. „Rachetele care urmează să fie amplasate în România sunt defensive, cu rază mică şi medie de acţiune, de tipul standard, la care Rusia nu prea are argumente. În primul rând Polonia este mai aproape de hotarele fizice ale Federaţiei Ruse, România însă se află la o mie de km de hotarele Rusiei. În cazul României argumentele Rusiei ar fi mult mai slabe", a precizat Igor Munteanu.

Referitor la România, Igor Munteanu a menţionat că printr-o simplă decizie România şi-a schimbat greutatea. „România nu va mai putea fi privită doar ca un element nesemnificativ periferic al frontierelor spaţiului euroatlantic, ci ca un centru de greutate al unui nou spaţiu de oferire a acestei securităţi", a mai spus pentru Europa Liberă directorul executiv al IDIS „Viitorul" Igor Munteanu.

T