Politic

Voronin: Scutul antirachetă din România readuce războiul rece în Europa

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a comparat joi, într-o conferinţă de presă, instalarea scutului antirachetă în România cu revenirea la starea de război rece.
Moldova Azi, 11 februarie 2010, 18:01
Foto victortanase.wordpress.com
Foto victortanase.wordpress.com

În cadrul unei duplex Chişinău-Moscova, Voronin a pus la îndoială faptul că scutul antirachetă este îndreptat doar împotriva unui eventual pericol din partea Iranului, spunând că se creează impresia că revine era „războiului rece".

În plus, Voronin a comparat decizia României cu o coaliţie antisovietică din timpul celui de-al doilea război mondial. „Aceste jocuri ale lui Traian Băsescu amintesc de cele ale lui Antonescu şi Hitler, care au creat o coaliţie antisovietică în timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat liderul PCRM.

Potrivit lui Voronin, instalarea scutului antirachetă în România pune în pericol atât reglementarea conflictului transnistrean, cât şi statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Alexandr Pikaev, şeful secţiei dezarmare şi reglementare a conflictelor din cadrul Institutului pentru Economia Mondială şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei a declarat în cadrul conferinţei că instalarea scutului antirachetă în România poate crea probleme şi Republicii Moldova, deoarece rachetele de interceptare ar putea lovi eventuala ţintă de asupra acestei ţări.

Pikaev a mai spus că decizia României poate fi tratată ca o politică revanşardă, "îndreptată spre anschluss-ul Moldovei".

România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să participe la dezvoltarea sistemului american antirachetă, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat săptămâna trecută această propunere. Decizia a provocat reacţii atât pe plan internaţional, cât şi în cadrul societăţii moldoveneşti.

 

T