CăutareSr
29 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova va prezenta la 24 martie la Bruxelles documentul strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova

Despre aceasta a declarat joi, premierul Vladimir Filat după semnarea Principiilor de Parteneriat pentru Dezvoltare.
Moldova Azi, 18 martie 2010, 17:39

Premierul a menţionat că la întâlnirea Grupului Consultativ - Forumul Parteneriat pentru Moldova au fost invitaţi să participe ţările donatoare şi organizaţiile internaţionale: Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizaţia Naţiunilor Unite, DFID, SIDA, instituţiile financiare europene.

Filat a spus că în cadrul Forumului Parteneriat pentru Moldova, Guvernul îşi va prezenta viziunea de transformare a ţării, punctată în documentul strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova", elaborat de către Guvern, consultat cu reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Participare, partenerii de dezvoltare şi aprobat de către Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică.

Totodată, Guvernul îşi va prezenta priorităţile de reformă şi necesităţile de finanţare pentru perioada 2010-2013.

Potrivit premierului, documentul Strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova" punctează trei piloni pentru dezvoltarea ţării petermen mediu: Guvernarea Responsabilă, Recuperare şi Dezvoltare Economică, Investiţii în Capitalul Uman. Printre priorităţile punctate în document se numără: crearea serviciului public eficient şi a unui sistem de educaţie modern, combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, susţinerea pentru dezvoltarea IMM-urilor, implementarea reformei de descentralizare, dezvoltarea regională echilibrată, atragerea investiţiilor în agricultură etc.

În total, documentul „Relansăm Moldova/Rethink Moldova" conţine 18 acţiuni prioritare, ce urmează a fi implementate în perioada 2010-2013, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Pentru fiecare prioritate, vor fi atrase mijloace financiare sub formă de granturi, credite concesionale şi neconcesionale.

De notat că şedinţa Grupului consultativ al donatorilor care se va desfăşura în perioada 23-25 martie la Bruxelles. Delegaţia Moldovei, formată din 15 persoane, va fi condusă de premierul Vladimir Filat. Cheltuielile de deplasare şi cazare a delegaţiei vor fi suportate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Totodată, în perioada 25-27 martie, premierul moldovean va efectua o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia va avea o serie de întâlniri cu oficialii europeni, cu care va discuta relaţiile de colaborare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T