CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Decizia MJ de a pune sechestru pe conturile Primariei Chisinau este una eminamente politica, spune primarul Chirtoaca

Conturile financiare ale Primariei municipiului Chisinau, inclusiv ale regiilor, intreprinderilor si institutiilor municipale au fost puse sub sechestru pana la achitare integrala a datoriei de 147 mln lei fata de Societatea „Termocom", transmite DECA-press.
DECA-press, 26 ianuarie 2009, 17:28

Cererea fost formulata de Ministerul Justitiei (MJ) si este adresata Ministerului de Finante.

Responsabili din primaria capitalei afirma ca in cazul mentinerii deciziei toata activitatea capitalei va fi blocata in cateva zile. Singurul domeniu care nu va fi afectat de decizia MJ este cel al sanatatii publice, deoarece este finantat de Compania Nationala de Asigurari in Medicina.

Primarul Dorin Chirtoaca a declarat pentru DECA-press ca decizia MJ este eminamente politica si de natura electorala. Blocarea conturilor tuturor institutiilor capitalei este o actiune inutila din moment ce datoria de 147 de mln de lei fata de „Termocom" a fost inclusa in bugetul pentru anul 2009. Judecatoria sectorului Centru a municipiului Chisinau urmeaza sa decida astazi daca va mentine in vigoare cererea MJ, dupa ce o sedinta similara programata pentru vineri a fost deja amanata fara a se anunta o ora exacta pentru confruntari.

In conditiile in care toate institutiile capitalei activeaza in lipsa bugetului pentru anul 2009, si sunt finantate la nivelul a 1/12 din necesitati, stoparea activitatilor este iminenta, mai ales ca la sfarsit de luna exista si obligatia platilor pentru consum. Cele mai vulnerabile sunt transportul electric si iluminatul public. Primaria nu va putea plati salarii, indemnizatiile sociale, hrana pentru elevi si activitatea politiei.

Dorin Chirtoaca afirma ca suma revendicata de „Termocom" constituie supraprofitul intreprinderii, obtinut ca rezultat al aplicarii unui tarif exagerat si care se alatura altei jumatati de miliard de lei platit in anul 2008, la fel in conditii de santaj.

Cererea MJ a fost formulata la 19 ianuarie si vizeaza o datorie de 147 de mln de lei, chiar daca Primaria afirma ca a efectuat plati de 8 mln de lei pe conturile „Termocom" luna trecuta. Acestea, dupa cum se reiese, nu au fost stinse, ci incluse din nou ca si datorie.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
trecatorul, 26 ianuarie 2009, 21:50
Printre guvernanti ia amploare epidemia de turbare si ea numai se va intensifica pina la alegeri. Ei realizeaza, ca doar pastrarea cu orice pret a puterii ii poate salva de pedeapsa iminenta. Dupa cum actioneaza ei, nu mai este mult si pina la asasinate (reale, nu inventate de Rosca & partenerii (cu care poti face treburi barbatesti) de coalitie) ale liderilor politici incomozi si chiar ale oamenilor de rind, care nu impartasesc ideologia si metodele banditesti PPCdocomuniste sau comunoppcediste (e tot un drac).
La "Rezonans"ul de ieri (sau alataieri ?) presedintele comunistilor a fost intrebat (redau aproximativ) cum de a reusit sa "scape" republica de vreo 160 de grupuri criminale, care actionau pina in 2001. Nu stiu ce a raspuns presedintele comunistilor, deoarece, facindu-mi-se greata, am inchis. Stiu insa raspunsul exact: in loc de 160 au creat un singur grup criminal, unul SI BUN.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T