CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Situaţia presei în Moldova s-a schimbat, şi nu prea

Libertatea presei în Republica Moldova a atins un nivel calitativ mai bun, odată cu instaurarea noii guvernări de la Chişinău, totuşi acesta continuă să se confrunte cu un şir de probleme, care îi stopează dezvoltarea.
Moldova Azi, 3 mai 2010, 16:39
 

Aceasta este opinia mai multor lideri ai organizaţiilor media din ţară, exprimată luni în cadrul marcării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Aproximativ o sută de jurnalişti au participat la un miting dedicat libertăţii presei, în care s-a vorbit despre situaţia presei din Republica Moldova la etapa actuală.

Situaţia la capitolul libertăţii presei s-a schimbat spre bine, începând cu a doua jumătate a anului 2009, dar în faţa presei stau alte probleme, a declarat preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valeriu Saharneanu. „Principalul este să consolidăm instituţiile de presă şi să vedem care este rostul şi rolul jurnaliştilor în societate", a menţionat el. Saharneanu a declarat că vor fi făcute demersuri către guvernare, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale jurnaliştilor, şi ca procesul democratic să devină ireversibil.

În opinia directorului executiv al Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei situaţia presei, faţă de acum un an „s-a schimbat şi nu prea". S-a schimbat pentru că a venit o nouă guvernare care are o mai mare deschidere pentru problemele presei, iar această deschidere a fost cumva dovedită prin aprobarea legii privind libertatea de exprimare, care este foarte bună şi următorul pas pe care îl aşteaptă este să fie abrogată legea presei, care, în opinia lui Macovei, este un document declarativ, care mai multă împiedică jurnaliştii să-şi facă meseria decât îi ajută.

Macovei a spus că aşteaptă în continuare de la noua guvernare să facă un ataşament mai mare faţă de valorile libertăţii presei şi pentru respectarea drepturilor jurnaliştilor pentru că presa din Republica Moldova după aproape zece ani de imixtiuni şi intimidări ale jurnaliştilor care încercau să-şi facă onest meseria se află într-o situaţie economică precară. „Asta ar însemna că noua guvernare ar trebui să găsească soluţii pentru la fel cum s-a întâmplat şi în alte ţări să fie aprobate nişte facilităţi fiscale, să fie facilitată activitatea presei ca afacere", a spus Macovei.

El a mai arătat că există şi o problemă a autoreglementării. „Jurnaliştii sunt tentaţi să-şi vadă mai mult drepturile decât obligaţiile, de aceea este necesar ca mecanismele de autoreglementare să fie cât mai active", a spus Macovei

O altă problemă actuală, evocată în cadrul reuniunii a fost menţinerea în arest, la Tiraspol, a jurnalistului Ernest Vardanean, calificată drept o ilegalitate, care trebuie să atragă atenţia publică atât a autorităţilor locale cât şi celor internaţionale.

La manifestaţie a participat şi premierul Vlad Filat, care de asemenea a menţionat o îmbunătăţire a situaţiei presei, arătând însă că mai există probleme de rezolvat. „Sunt departe de gândul că toate problemele au fost rezolvate ce ţine de crearea condiţiilor pentru a vă face meseria liber, dar procesul este pozitiv, cetăţenii au posibilitatea să fie informaţi, nu doar manipulaţi, deschidere din partea puterii va fi şi în continuare, iar lucrurile vor fi anume aşa", a declarat Filat.

La miting a fost prezentat şi Memoriul privind libertatea presei în ultimul an.

Nivelul libertăţii presei în Republica Moldova este similar celui din Irak, iar ţara este repartizată de către Freedom House în grupul statelor cu presă neliberă, potrivit raportului 'Libertatea presei în 2010' publicat săptămâna trecută. Cu 65 de puncte, Republica Moldova ocupă locul 145, dintr-un total de 196 de state, având acelaşi număr de puncte ca şi Irak, stat care ocupă locul 144. Republica Moldova mai este devansată la capitolul libertatea presei de state precum Algeria, Malaezia sau Zambia.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T