CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Deputaţii moldoveni se eschivează să răspundă dacă au colaborat sau nu cu serviciile secrete

Asociaţia Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) a încercat să afle dacă deputaţii moldoveni din actualul Parlamentul au colaborat cu serviciile secrete în trecut.
Moldova Azi, 5 mai 2010, 17:38
Sergiu Sîrbu: Asociaţia Istoricilor a solicitat ilegal asemenea informaţii

La demersul depus de ANTIM au răspuns în termenul stabilit doar 27 de deputaţi, în timp ce 64 de aleşi ai poporului nu au oferit vreun răspuns.

Potrivit Legii cu privire la accesul la informaţie, la care face trimitere ANTIM, deţinătorii informaţiilor oficiale (inclusiv Parlamentul) sunt obligaţi să prezinte informaţia solicitată din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

Deoarece deputaţii nu au oferit niciun răspuns în termenul stabilit, ANTIM i-a acţionat în judecată.

Marţi, 4 mai, urmau să aibă loc primele şedinţe de judecată, în care în calitate de pârât figurează deputatul AMN Serafim Urecheanu şi comunistul Iurie Stoicov, însă niciunul din ei nu s-au prezentat la proces.

„Am vrut să vedem cât de responsabili sunt aleşii poporului. Ei sunt obligaţi, ca oricare funcţionar public, să ofere informaţii cetăţenilor, indiferent de întrebare", a comunicat pentru Moldova Azi Sergiu Musteaţă, iniţiatorul campaniei, preşedintele Asociaţiei Istoricilor. Un alt scop, potrivit lui, este necesitatea deschiderii arhivelor SIS. „Am vrut să vedem dacă parlamentarii sunt dispuşi să modifice legislaţia pentru a obliga într-un fel arhivele din acest sistem să predea Arhivei naţionale documentele care nu trebuie să se afle în arhivele de la SIS", a declarat el.

„Supără faptul că mulţi deputaţi nu au dat niciun răspuns la demers, indiferent care a fost acesta", a mai spus Musteaţă, menţionând că au fost depuse demersuri oficiale, înregistrate la camera Parlamentului, cu număr, cu dată, iar drept dovadă sunt şi răspunsurile unor deputaţi.

În acelaşi timp, mai mulţi deputaţi spun că nu au primit demersurile respective, în plus, în opinia unora, solicitarea respectivă a fost ilegală, deoarece deputaţii nu sunt obligaţi să răspundă la asemenea întrebări.

Niciun deputat de la Partidul Comuniştilor nu a oferit răspuns la demersul ANTIM. Juristul PCRM Sergiu Sârbu declară că o astfel de solicitare pe numele deputaţilor nici nu a parvenit. „A parvenit un demers pe numele preşedintelui Parlamentului, astfel că deputaţii nici nu erau obligaţi să răspundă. Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a solicitat fracţiunii să dea răspuns şi fracţiunea a răspuns că potrivit Legii cu privire la accesul la informaţii, deputaţii ca persoane fizice, nu sunt subiecţi ai legii şi astfel de informaţii nu pot fi divulgate", a declarat Sârbu. Juristul PCRM mai susţine că ANTIM a solicitat ilegal asemenea informaţii şi deputaţii nu pot fi obiectul asemenea sesizări. „Sunt informaţii cu caracter confidenţial, la care orice persoană are dreptul să refuze să răspundă. Plus la asta, nimeni nu îl obligă pe deputat să răspundă la astfel de informaţii", a declarat Sârbu.

Deputatul liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă spune că nu a primit niciun demers de acest gen. „Dacă cineva m-ar întreba i-aş răspunde scurt că nu am colaborat.", a declarat Ioniţă.

Avocatul ANTIM Alexandru Postică a declarat că în adresa preşedintelui Parlamentului a fost depusă o scrisoare oficială la care au fost anexate demersuri separate pentru fiecare deputat în parte. Preşedintele Parlamentului a dispus transmiterea acestora, lucru care a şi fost făcut. „Altceva este că mulţi deputaţi au ignorat scrisoarea. O dovadă că demersurile au fost primite este şi faptul că o parte de deputaţi au răspuns, în prezent continuă să vină răspunsuri, iar Sergiu Musteaţă a fost ameninţat de un deputat comunist în legătură cu demersul respectiv", a mai spus Postică.

„Scopul este să obţinem informaţia şi să se constate că au încălcat Legea cu privire la accesul la informaţie. De asemenea, ANTIM cere despăgubiri morale formale în sumă de un leu", a precizat Postică.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T