CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

AIE va negocia cu PCRM modificarea Constituţiei, prin intermediul CoE

Majoritatea parlamentară va iniţia negocieri cu Partidul Comuniştilor pentru a ajunge la consens în privinţa proiectului de modificare a Constituţiei, iar negocierile ar putea fi mediate de secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland.
Moldova Azi, 6 mai 2010, 18:16
Mihai Ghimpu: Comisia parlamnetară trebuie să se convoace şi să găsească consensul cu comuniştii

Despre aceasta a declarat, joi, la Aeroportul Internaţional Chişinău, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în urma unei vizite la Strasbourg, unde a mers pentru a discuta cu oficiali europeni în vederea depăşirii crizei constituţionale din Republica Moldova.

Comisia parlamentară pentru modificarea Constituţiei urmează să se întrunească în şedinţă pentru a identifica o soluţie, inclusiv cu opoziţia comunistă. „Comisia parlamentară trebuie să se convoace să găsească consensul cu fracţiunea comuniştilor. Dacă nu se ajunge la un numitor comun, revenim la discuţiile cu Comisia de la Veneţia", a declarat el.

În acest context, Ghimpu a menţionat că Secretarul general al CoE şi-a oferit serviciile în calitate de mediator în aceste negocieri.

Ion Pleşca, preşedintele comisiei parlamentare, a declarat că aceasta se va întruni săptămâna viitoare în şedinţă şi speră că în scurt timp va fi găsită o soluţie.

Pe de altă parte, comuniştii spun că, în actuala situaţie politică, adoptarea proiectului lor de modificare a Constituţiei reprezintă singura soluţie. „Condiţia de bază este acceptarea proiectului nostru, deoarece acesta este viabil, în timp ce proiectul AIE este neviabil, pentru că alegerea preşedintelui prin vot direct necesită modificarea mai multor articole", a declarat presei juristul PCRM, Sergiu Sârbu. A doua condiţie cerută de comunişti ar fi stabilirea unei date de dizolvare a parlamentului.

Gianni Buquicchio insistă ca amendamentul la Constituţia Republicii Moldova să fie adoptat de actualul legislativ

Într-un interviu acordat Europei Libere, Gianni Buquicchio a menţionat că ambele proiecte de modificare a Constituţiei sunt bune pentru că se regăsesc în practica europeană. „Soluţia propusă de Partidul Comuniştilor poate fi îmbunătăţită pentru a facilita alegerea următorului preşedinte. Se poate diminua majoritatea cerută pentru alegerea preşedintelui în sensul că majoritatea poate fi în a treia sau a patra rundă majoritate simplă şi nu absolută", a declarat Buquicchio.

Buquicchio a menţionat că, personal, rămâne la soluţia pe care a dat-o când a fost în Moldova: toate partidele trebuie să ajungă la un consens în privinţa amendării Constituţiei la articolul privind alegerea preşedintelui, iar după ce amendamentul va fi adoptat, parlamentul să fie dizolvat şi organizate noi alegeri.

Referindu-se la dizolvarea parlamentului, Gianni Buquicchio a menţionat că acest lucru nu se poate întâmpla înainte de 15 iunie, dar nici nu se poate prelungi 3 sau 4 ani. „Cel mai posibil - la sfârşitul acestui an", a declarat el.

Curtea Constituţională a avizat două proiecte de modificare a Constituţiei: cel al comuniştilor, care prevede posibilitatea ca şeful statului să fie ales cu majoritatea simplă de voturi şi cel al AIE, care prevede alegerea şefului statului direct de către popor. Aceste proiecte pot fi examinate cel mai devreme în luna noiembrie, însă niciuna din cele două tabere nu deţine majoritatea de 2/3 pentru amendarea Constituţiei.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T