CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Nagacevschi: La 7 aprlie 2009 nu a fost tentativă de lovitură de stat; Mişin: La 7 aprilie, în Moldova s-a încercat o tentativă de a organiza o lovitură de stat

La 7 aprilie 2009 nu a fost o tentativă de lovitură de stat sau un puci, este concluzia comisiei parlamentare de anchetă, prezentată, vineri, în parlament. O poziţie diametral opusă a fost expusă de către membrii comisiei din opoziţia comunistă.
Moldova Azi, 8 mai 2010, 20:44
Vitalie Nagacevschi prezintă raportul comisiei parlamentare de anchetă

Potrivit raportului comisiei, prezentat de Vitalie Nagacevschi, protestele au fost determinate de problemele existente în contextul alegerilor din 5 aprilie. „Contextul preelectoral, cât şi modul în care s-au desfăşurat alegerile au fost marcate de o serie de probleme", potrivit raportului, care mai constată că poliţia nu a intervenit la timp, procurorii şi judecătorii au acţionat ilegal, iar semne de implicare a cetăţenilor străini la proteste nu au fost identificate.

De asemenea, comisia constată şi implicarea ilegală a conducerii de atunci. Astfel, fostul preşedinte Vladimir Voronin este acuzat că ar fi dat ordine directe angajaţilor MAI, prin care „evident şi-a depăşit atribuţiile constituţionale". De asemenea, un consilier prezidenţial ar fi dat ordinul ilegal să fie întreruptă legătura telefonică mobilă în locul unde se derulau manifestaţiile.

Comisia a constatat că, pe de o parte, poliţia nu a păzit suficient clădirea Parlamentului şi Preşedinţiei, iar pe de altă parte, a recurs la măsuri disproporţionate în noaptea din 7 spre 8 aprilie. „Problema torturii s-a manifestat cu o intensitate alarmantă în acea perioadă, iar acţiunile procurorilor în acest sens au fost de o manieră rezervată", potrivit aceluiaşi raport.

Preşedintele comisiei, Vitalie Nagacevschi, nu a prezentat şi recomandările, urmând ca acestea să fie discutate într-o şedinţă ulterioară.

Din componenţa comisiei au făcut parte şi deputaţi comunişti, care însă nu au semnat raportul şi au prezentat o poziţie separată, total diferită de cea a majorităţii membrilor comisiei.

„La 7 aprilie, în Moldova s-a încercat o adevărată tentativă de a organiza o lovitură de stat şi doar datorită acţiunilor cumpătate ale conducerii şi ale Ministerului Afacerilor Interne nu s-a reuşit", a declarat deputatul comunist Vadim Mişin, membru al comisiei parlamentare.

"Cu părere de rău, colegii noştri din comisie nu au urmărit elucidarea adevărului despre 7 aprilie, ci doar acoperirea şi justificarea a tot ce s-a întâmplat", a declarat Mişin, specificând că „se creează impresia că organizatorii şi participanţii la acele tragice evenimente au încercat să se justifice".

Parlamentul Republicii Moldova a votat la 20 octombrie crearea unei comisii speciale pentru investigarea evenimentelor de după 5 aprilie. Comisia a fost formată din nouă deputaţi, dintre care patru comunişti şi cinci din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Preşedinte al comisiei a fost ales liberal-democratul Vitalie Nagacevschi, iar vicepreşedinte - Vadim Mişin.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T