CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

AIE şi PCRM au luptat de pe poziţii diferite şi la 9 mai

Alianţa pentru Integrare Europeană şi Partidul Comuniştilor nu au îngropat „securea războiului” nici la 9 mai. Cele două tabere politice adverse au „luptat” de pe baricade diferite şi la 9 mai, celebrând aceeaşi sărbătoare, dar pe care o privesc şi o numesc un pic diferit.
Moldova Azi, 10 mai 2010, 15:19
 

Liderii Alianţei, în frunte cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat au început manifestaţia cu depuneri tradiţionale de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, în timp ce comuniştii în frunte cu Vladimir Voronin au adunat lumea în scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Liderii AIE s-au deplasat ulterior cu maşinile de serviciu, însoţiţi de paza de corp la Memorialul Eternitate, unde au participat la un miting dedicat acestui eveniment, în timp ce comuniştii au mers pe jos, însoţiţi de peste 15.000 de persoane, potrivit lor.

Comuniştii s-au deplasat în marş , similar cu paradele desfăşurate în timpul perioadei sovietice. Cu flori, fanfară, drapele roşii şi cântece din timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv renumita „Katiuşa" - aceştia au mărşăluit câţiva kilometri, din centrul Chişinăului spre memorial. Pe de altă parte, la mitingul Alianţei au lipsit şi cântecele sovietice din anii trecuţi şi demonstraţiile militare, cu excepţia câtorva soldaţi care au mărşăluit câteva zeci de metri.

AIE a încercat să promoveze un mesaj în favoarea unităţii veteranilor Armatei române şi celei sovietice, iar comuniştii au dorit să organizeze o sărbătoare cu mesaje similare din timpul fostei Uniuni Sovietice despre importanţa marii victorii în războiul pentru apărarea patriei.

„Nu aţi luptat pentru o ţară sau alta, aţi luptat având un obiectiv comun - victoria asupra fascismului, iar în acest an această zi a mai primit o valoare - cea a reconcilierii", a declarat premierul Vlad Filat, precizând că în acest an, pentru prima dată, au fost organizate acţiuni comune cu veteranii din Armata sovietică şi română. „Mesajul pe care am vrut să-l transmitem a fost cel de unitate", a declarat el.

De asemenea, Mihai Ghimpu a menţionat că ostaşii nu au purtat nicio vină pentru că au îndeplinit ordinele superiorilor lor. În acelaşi timp, el a spus că ziua de 9 mai, care reprezintă victoria asupra fascismului, nu poate fi considerată o victorie deplină pentru cetăţenii Republicii Moldova. „Este foarte bine că a fost eliberată Europa de ciuma fascistă, dar este foarte rău că pentru cetăţenii Republicii Moldova această victorie nu a adus pe deplin libertatea. Unii din cei care au luptat în armata sovietică au fost deportaţi şi împuşcaţi în Siberia, iar astăzi Republica Moldova nu poate pe deplin răsufla liber şi se bucura de victorie, deoarece o treime din teritoriu este în afara constituţionalităţii", a declarat Ghimpu.

„Noi sărbătorim ca învingători, nu ca învinşi", a declarat Voronin, referindu-se la mesajul lui Mihai Ghimpu. „Pentru mine şi pentru partid, 9 mai este cea mai mare sărbătoare. Ne bucură foarte mult faptul că aceşti 65 de ani îi sărbătorim în pace şi linişte şi asta datorită celor care atunci şi-au dat viaţa şi sănătatea pentru această mare victorie", a declarat Voronin. În acelaşi timp, el a declarat presei că nu asociază 9 mai cu o altă sărbătoare, fiind întrebat dacă nu marchează azi şi Ziua Europei.

Ambele tabere s-au acuzat reciproc de scindarea societăţii. Filat şi Ghimpu au acuzat comuniştii că încearcă să divizeze ţara, pentru a căpăta capital politic, în timp ce Voronin a spus că scindarea au început-o „cei care s-au declarat învinşi".

Mesajele de unitate ale liderilor AIE nu au fost aplaudate de cele câteva mii de persoane adunate, Mihai Ghimpu fiind  întrerupt cu fluierături. Pe de altă parte, Voronin, care a venit în marş, fredonând alături de colegii săi „Katiuşa", a fost întâmpinat cu aplauze de către mulţime.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T