CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Voronin este dispus să găsească un consens "condiţionat" cu liderii AIE

PCRM este dispus să înceapă negocieri cu AIE în privinţa modificării articolului 78 din Constituţie, dar cu anumite condiţii, inclusiv să fie acceptat proiectul comuniştilor de revizuire a articolului respectiv, a declarat marţi, 11 mai, într-o conferinţă de presă liderul PCRM, Vladimir Voronin.
Moldova Azi, 11 mai 2010, 17:40

Voronin a menţionat că partidul său este deschis pentru dialog în toate subiectele care sânt legate de criza politică devenită deja cronică. PCRM este dispus să caute şi să găsească un consens cu reprezentanţii guvernării asupra modificării art. 78 din Constituţie. În acelaşi timp, acest posibil consens va rămâne o utopie, dacă AIE nu va dizolva comisia privind modificarea şi completarea Constituţiei, nu va renunţa la planurile sale de interzicere a PCRM, nu va determina data dizolvării Parlamentului şi data alegerilor parlamentare anticipate, a accentuat liderul comunist.

O altă condiţie de bază, cerută de comunişti este ca negocierile să fie purtate în baza proiectului propus de ei. "Ceea de ce trebuie să ţină cont actuala guvernare este că vom discuta numai asupra modelului în care Preşedintele este ales de către Parlament, dar şi că toate aceste modificări vor fi valabile doar numai pentru noul Parlament", a declarat Voronin."

În cadrul aceleaşi conferinţe, Voronin a criticat şi iniţiativa deputaţilor AIE de a modifica Codul electoral, cerând un aviz al Consiliului Europei vizavi de amendamente.

Solicitat să comenteze aceste declaraţii, Mihai Ghimpu a menţionat că există o comisie parlamentară care se ocupă de prezentarea unui proiect de modificare a constituţiei, comuniştii au delegat patru deputaţi şi urmează să discute şi să vină cu o propunere către parlament. „Care va fi, pe aceea şi o vom examina", a spus preşedintele interimar.

„Comuniştii nu sunt în drept să ceară dizolvarea parlamentului, atâta timp cât nu s-au acumulat toate circumstanţele. Mecanismul introdus de comunişti în 2001 trebuie să dispară şi să se revină la faptul ca cetăţenii să-şi aleagă preşedintele. Dacă nu se schimbă mecanismul atunci ar trebui să se facă alegeri şi să revenim înapoi la aceeaşi situaţie? Nu cred că aceasta îşi doresc cetăţeni", a declarat Mihai Ghimpu.

Referindu-se la modificarea Codului electoral, Ghimpu a spus că există un aviz al Comisiei de la Veneţia.

Reamintim că anterior Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat pozitiv două proiecte de modificare a articolului 78 din Constituţie. Un proiect a fost propus de PCRM, care prevede alegerea şefului statului în trei tururi, iar celălalt a fost înaintat de AIE şi propune ca şeful statului să fie ales direct de către popor.

Totodată, nici comuniştii, nici deputaţii din Alianţă nu dispun de suficiente voturi (2/3 din deputaţi), pentru a-şi putea vota propriile proiecte de lege, fiind necesare negocieri pentru a se ajunge la un compromis.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T