CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Vardanean declară că a colaborat cu SIS, Chişinăul respinge acuzaţiile

Jurnalistul Ernest Vardanean, reţinut luna trecută de serviciile secrete de la Tiraspol, fiind acuzat de „înaltă trădare de patrie”, declară că a colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău împotriva Tiraspolului.
Moldova Azi, 12 mai 2010, 14:20
Captură video: Ernest Vardanean
Captură video: Ernest Vardanean

Marţi, 11 mai, de ziua sa de naştere, jurnalistul a declarat într-un material video realizat de Serviciul de Presă al MGB şi prezentat la postul de televiziune PMR din Tiraspol, care a fost ulterior publicat pe Internet, că a colaborat cu SIS, furnizând informaţii despre angajaţii SIS care l-ar fi recrutat.

Potrivit autorităţilor transnistrene, Vardanean a solicitat să-şi depună mărturiile în faţa presei transnistriene. Imaginile au fost filmate de aşa-zisul Minister al Securităţii de Stat (MGB) al Transnistriei, în prezenţa avocatului lui Vardanean şi a unui procuror.

El susţine că a fost racolat în 2001, în timp ce îşi făcea studiile la Universitatea de Stat din Moldova, fiind în anul 4 la facultatea de politologie. Potrivit lui, a fost de acord să colaboreze, fiind ameninţat că atât el, cât şi logodnica lui vor avea probleme la universitate. Vardanean declară în acele imagini că regretă acţiunile sale, dar a fost impus de situaţie.

Mai mult, el susţine că în 2009 a obţinut un loc de muncă la secretariatul general al ONU de la New York, iar ofiţerii SIS l-au anunţat că va trebui să continue colaborarea, el urmând să activeze acolo împotriva mai multor state, inclusiv a Federaţiei Ruse.

Vardanean acuză SIS că nu a făcut nimic pentru a-i asigura securitatea şi a solicitat deja ca serviciile secrete transnistrene să asigure securitatea familiei sale, considerând că ar putea fi ameninţată de SIS. „Nu sunt duşmanul Transnistriei şi statalităţii transnistriene", spune Vardanean la finele declaraţiei sale, adăugând că fiecare tânăr transnistrean care merge la studii în Republica Moldova poate avea soarta sa.

În cadrul aceloraşi imagini, şeful MGB, Vladimir Antiufeev declară că după ce a fost reţinut, Vardanean a solicitat o întrevedere cu el, şi a recunoscut că a colaborat cu SIS, cerând să facă declaraţia respectivă pentru presă.

Antiufeev atrage atenţia că pentru spionaj şi trădarea patriei, în legislaţia transnistreană este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 12 la 20 de ani, menţionând în acelaşi timp că un alt articol prevede că recunoaşterea benevolă a acestor acţiuni, conduce la anularea pedepsei.

Autorităţile moldovene resping însă acuzaţiile respective, menţionând că Vardanean le-a făcut în urma presiunilor. „Este sigur că această declaraţie a fost făcută sub presiunea ofiţerilor MGB. În această situaţie se pot face orice declaraţii. Atunci când omul se află sub această presiune, când copiii mici stau acasă şi este ameninţată soţia, cine ar putea crede că aceasta este o dovadă? În cazul Vardanean nu este vorba despre un om care ar fi avut legătură cu o anumită structură transnistreană şi ar fi avut acces la informaţie", a declarat miercuri vicepremierul moldovean Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Precizăm că anterior, pe Internet, în jurnalul lui Ernest Vardanean a apărut un mesaj, în care se menţionează, printre altele, că asupra jurnalistului sunt făcute presiuni fizice şi psihologice. Vardanean respinge acuzaţiile de spionaj şi înaltă trădare. El atenţionează în mesaj că în cazul unui auto-denunţ să nu i se dea crezare.


Urmăriţi mai jos imaginile video date publicității de TV PMR:

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Partea a IV-a

Partea a V-a

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Ombun, 13 mai 2010, 07:31
Parerea mea este ca si insusi arestul, si declaratiile lui Vardanean sunt niste inscenari bine gandite stim noi bine unde...
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T