CăutareSr
11 mai 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PLDM îi ajunge pe comunişti în sondaje

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PLDM ar acumula 22,4%, sau cu patru puncte procentuale mai puţin decăt PCRM (26,4%), potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie prezentat, miercuri, 19 mai, la Chişinău.
Moldova Azi, 19 mai 2010, 17:21
De la stânga la dreapta: Vasile Dancu, preşedintele IRES şi Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est Europene din Moldova.
De la stânga la dreapta: Vasile Dancu, preşedintele IRES şi Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est Europene din Moldova.

Cercetarea publică „Democraţie, participare şi resurse de civism" a fost realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES împreună cu Fundaţia Est - Europeană din Moldova.

Potrivit sondajului, Partidul Democrat ar accede în parlament cu 7,3%, iar Partidul Liberal cu 5,8%. Totodată, aproximativ 30% din respondenţi au refuzat să răspundă, sau s-au declarat indecişi, iar  5% din cei intervievaţi ar vota pentru Alianţa pentru Integrare Europeană.

Rezultatele sondajului sunt puţin diferite de cele prezentate acum o săptămână de IMAS, potrivit cărora PCRM ar acumula 28%, PLDM - 16,5%, PDM - 8,6% iar PL - 5%.

Pe primul loc în topul încrederii în oamenii politici se situează premierul Vlad Filat, liderul PLDM cu 56%, urmat de liderul democraţilor Marian Lupu - 51%, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă - 43%, preşedintele interimar al ţării, liderul PL, Mihai Ghimpu - 30%, liderul PCRM, Vladimir Voronin cu 26%.

Pentru comparaţie, sondajul IMAS arată că Marian Lupu este şi politicianul moldovean care se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei - 42%, urmat de Vlad Filat cu 39% şi Vladimir Voronin - 36%. Urmează primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi fostul premier Zinaida Greceanîi.

În cazul în care ar avea loc alegeri prezidenţiale prin votul direct al poporului, Vlad Filat ar avea cele mai mare şanse să le câştige, fiind votat de circa 21% din respondenţi. El este urmat de Marian Lupu - 16% şi Vladimiri Voronin - 15%. De menţionat că aproximativ 40% din cei intervievaţi nu au oferit un răspuns la această întrebare. Pe de altă parte, sondajul IMAS arată că în cazul unor alegeri prezidenţiale, primul în opţiunea alegătorilor ar fi Marian Lupu cu 21%, urmat de Vladimir Voronin - cu 17% şi Vlad Filat - 14%.

Potrivit sondajului IRES; 42% din respondenţi consideră că actuala Constituţie ar trebui modificată, în timp ce 27% consideră viceversa. Principalele modificări, în opinia oamenilor, ar trebui să ţină de introducerea votului direct pentru şeful statului şi în privinţa limbii oficiale. Aproape 80% consideră că preşedintele ar trebui ales de către popor, iar 36% că ar trebui ales de parlament cu majoritatea simplă. În acelaşi timp, 45% din participanţii la sondaj consideră că nu este bine ca parlamentul să fie dizolvat în cazul în care nu reuşeşte să aleagă preşedintele, iar 30% cred că este bine.

Potrivit sondajului, 49% din respondenţi au încredere în actualul guvern, în timp ce 36% nu au, 60% apreciază politica externă a guvernului ca fiind bună, iar 58% au o părere bună despre Alianţa pentru Integrare Europeană.

În acelaşi timp, 47% cred că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită şi doar 36% cred că este coretă. Principalele probleme care ar trebui rezolvate ţin de locurile de muncă, criza politică şi situaţia economică. Oamenii apreciază pozitiv activitatea guvernului în domeniul învăţământului, prevenirii gripei AH1N1, dar sunt nemulţumiţi de activitatea conducerii în privinţa vieţii politice, salarii sau locuri de muncă.

Sondajul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES în perioada 30 aprilie - 9 mai 2010, pe un eşantion de 1.500 de persoane, reprezentativ pentru Republica Moldova, cu o marjă de eroare estimată de +/- 2,6 %.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T